Балтія Інші НАТО Новини Міжмор'я Співробітництво

Винищувачі ВПС Британії та Німеччини вперше спільно перехопили російські літаки біля Естонії

Винищувачі Королівських ВПС Великої Британії та Німеччини перехопили російський літак поблизу повітряного простору Естонії в рамках першої спільної операції такого роду.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє BBC.

Два винищувачі Typhoon були підняті у вівторок для перехоплення літака-заправника Іл-78, що летів між Санкт-Петербургом і Калінінградом.

Літак не виходив на зв’язок з авіадиспетчерами в Естонії.

Британські і німецькі військово-повітряні сили в даний час проводять планові спільні операції НАТО з патрулювання повітряного простору в регіоні.

Саме перехоплення було звичайною справою, але це перший випадок, коли дві країни проводять таку операцію разом.

Інцидент стався на тлі посилення напруженості між НАТО і Росією через російське вторгнення в Україну, хоча немає жодних доказів будь-якого зв’язку з повідомленнями про зіткнення російського винищувача і американського безпілотника над Чорним морем, що сталося у вівторок.

Після супроводу російського літака обидва винищувачі були перенаправлені на перехоплення літака Ан-148, який також проходив поблизу повітряного простору Естонії.

Літаки входять до складу 140-го експедиційного авіакрила ВПС Росії і німецького 71-го тактичного авіакрила “Ріхтгофен”.

ВПС Британії готуються до того, щоб у квітні перебрати від німецьких ВПС провідну роль в давно започаткованій місії НАТО з патрулювання повітряного простору в Балтії.

Потім вона очолюватиме місію протягом чотирьох місяців, а спільні британські і німецькі операції триватимуть до кінця квітня.

Чотири літаки RAF Typhoon наразі розгорнуті в рамках місії і базуються на авіабазі Емарі в Естонії.

Related Posts