Балтія Новини Міжмор'я

В Естонії держава виплачуватиме призовникам компенсацію на покриття відсотків за іпотеку

З квітня 2023 року влада Естонії виплачуватиме призовникам компенсацію на покриття відсотків за житлові кредити.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на ERR.

Держава вирішила полегшити фінансове навантаження військовослужбовців строкової служби і виплачувати відсотки зі свого бюджету.

Ще одна компенсація призначена для тих призовників, які під час вступу на службу мають водійські права категорії В.

Мета нововведень – мотивувати молодих людей на службу в армії, сказала глава Департаменту оборонних ресурсів Ану Раннавескі.

“Наразі банки дають відпустку з виплат за основну частину кредиту, але тим, хто служить за призовом, все одно потрібно виплачувати відсотки за кредитом. У зв’язку з цим держава вирішила полегшити їхнє фінансове навантаження. Друга компенсація стосується тих, хто під час вступу на службу вже має водійські права категорії В. Їм призначена компенсація в 1000 євро”, – повідомила вона.

Що стосується компенсації власникам водійських прав категорії В, то це одноразова виплата.

Якщо раптом строковик з якоїсь причини перерве службу в армії, то держава не вимагатиме з нього відшкодування за вже виплачену суму за відсотками за житловий кредит.

Згідно з результатами досліджень, проведених Департаментом оборонних ресурсів, приблизно 1% з тих, хто вступив на строкову службу, має житловий кредит. За банківською статистикою, в середньому виплати за відсотками за кредит строковиків становлять трохи більше 100 євро. У середньому на рік із держбюджету на виплату цієї пільги витрачатиметься 30 000 – 40 000 євро.

Нагадаємо, у виданні Politico вийшла стаття на основі спілкування з анонімними джерелами про те, що у ЄС нібито критикують Естонію за те, як країна використовує механізм ЄС для компенсацій країнам-членам за передану Україні зброю і “коштом інших країн” переозброює свою армію. 

У Міноборони Естонії відкинули ці звинувачення, зазначивши, що підозрюють у такому зливі спробу внести розкол між союзниками та сповільнити підтримку для України. 

Related Posts