Польща Про Україну

У Варшаві відбувся показ відеодокументу «HerSons»

Відеодокумент базується на свідченнях про воєнні злочини росії, зібраних Центром Лємкіна та особисто авторкою проєкту Ганною Береговою, передає Польське радіо.

В Європейський день пам’яті жертв сталінізму та нацизму, 23 серпня, відбувся показ фільму  відеодокумента «HerSons». 

У ньому йдеться про чотирьох цивільних херсонців, викрадених із рідного міста та вивезених спочатку до Криму, а потім ув’язнених у московській Лєфортовській в’язниці й засуджених за тероризм. 

Відеодокумент базується на свідченнях про воєнні злочини росії, зібраних Центром Лємкіна та особисто авторкою проєкту Ганною Береговою. «Говорити про те, що відбувається в Україні потрібно вже зараз», — наголосила Ганна.

Дружина цивільного заручника росіян, волонтера «Червоного Хреста» Юрія Кайова Ольга, яка є свідкою подій та однією з героїнь відеодокумента, приїхала на прем’єру до Варшави. Про російські злочини слід кричати, переконана жінка: «Світ повинен знати, що робить росія і що скільки горя вона принесла простим людям. У нас було дуже чудове життя до того, як це все сталося. Тобто ми не усвідомлювали навіть, які ми були щасливі».

Документальний фільм «HerSons» розкриває механізми порушення прав людини Російською Федерацією: від безпідставного затримання до фізичного знищення. 

Невдовзі після початку війни в Україні 24 лютого 2022 року Інститут Пілецького вжив заходів для документування російських злочинів. Створений з цією метою Центр Лємкіна збирає свідчення очевидців російських воєнних злочинів, що відбуваються в Україні, — депортацій, тортур, вбивств цивільних осіб, викрадення дітей, руйнування культурних цінностей.

Related Posts