Антиросійський фронт Балтія Новини Міжмор'я

У Литві відзначають 30-ту річницю виведення російських солдатів з країни

31 серпня Литва відзначає виведення російських військ з території країни після 50-річної окупації. Увечері з цієї нагоди у Вільнюсі відбудеться гала-концерт, передає Польське радіо.

У четвер, 31 серпня, Литва відзначає 30-ту річницю виведення російських військ з території країни. 

Увечері з цієї нагоди у Вільнюсі відбудеться гала-концерт.

Червона армія окупувала Литву в 1940 році. 

Лише після оголошення проголошення незалежності у 1990 році Вільнюс почав переговори з радянською владою про виведення радянських солдатів з території країни. 

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас, якого цитує міністерство, підкреслив, що виведення «окупаційних військ є історією успіху Литви». 

«В результаті тривалих і важких переговорів вдалося мирно і без опору перевезти з Литви багато військової техніки», – зазначив міністр. 

Крім того, це сталося на рік раніше, ніж у Німеччині, Латвії та Естонії. 

«Це був важкий час. Було не зовсім зрозуміло, що і як тут буде, – розповідає Польському радіо Чеслав Окінчиц, підписант Акту незалежності від 11 березня 1990 року. – Коли радянські війська стояли, вони щодня становили загрозу. Зрештою, у Польщі було подібне», – пояснює він.

Міністерство оборони Литви повідомило, що на момент проголошення незалежності Литви в країні залишилося близько 35 тисяч радянських солдатів, близько 1 тисяч танків, майже 2 тисяч одиниць бронетехніки і менше 200 літаків. 

Останній потяг з російськими солдатами і військовою технікою покинув території Литви 31 серпня 1993 року.

Related Posts