Балтія Інші Позиція

Литовцям, які мають доступ до секретної інформації, заборонять поїздки до Росії

Люди, які мають спеціальні професійні права, пов’язані з доступом до секретної інформації, не зможуть подорожувати, зокрема, до Росії чи Білорусі, передає Польське радіо.

Литва має намір заборонити людям, які мають доступ до секретної інформації, виїзд до недружніх країн. Обмеження мають включити до поправок до Закону «Про державну таємницю», підготовлених Міністерством оборони Литви. 

За словами керівника Національного центру управління кризами Вілмантаса Віткаусаса, під обмеження потраплять понад 50 тисяч громадян Литви. Згідно з новими правилами, люди, які мають спеціальні професійні права, пов’язані з доступом до секретної інформації, не зможуть подорожувати, зокрема, до Росії чи Білорусі.

Вільнюс пояснює це турботою про безпеку цих людей і захистом даних державного значення. Це рішення пов’язане насамперед з тим, що литовські посадовці чи функціонери можуть стати «мішенями» спецслужб режиму в Мінську. Нещодавно литовці були піддані допитам на білоруських прикордонних переходах і можуть бути змушені співпрацювати шляхом шантажу. Багато громадян Литви їдуть до Білорусі, як правило, щоб відвідати родину або друзів.

А тим часом Болгарія забороняє в’їзд автомобілів з російськими номерами. Обмеження стосуватимуться як приватних автівок, так і вантажівок. Подібна заборона чинна вже в Литві, Латвіі, Естонії, Польщі, Фінляндії, а від сьогодні — й у Норвегії

Related Posts