Новини Міжмор'я Польща Про Україну

На кордоні між Польщею та Україною в Медиці протестують фермери

Рільників підтримують представники транспортної галузі, які вже кільканадцять днів блокують кордон у Корчовій, передає Польське радіо.

Перед польсько-українським пунктом пропуску в Медиці (Підкарпатське воєводство) в четвер, 23 листопада, розпочався протест фермерів. Представники товариства «Підкарпатське обмануте село» заблокували вантажівкам можливість під’їхати до терміналу. Протестувальники декларують, що пропускатимуть дві вантажівки на годину.

Як повідомив кореспондент Польського радіо Ряшів Войцєх Вуйцік, у протесті в Медиці бере участь кількадесят рільників. Від 9:00 ранку блокують під’їзд до пункту пропуску і залишатимуться тут до 20:00 – планують так робити щодня до неділі, 26 листопада. Вони пропускають автобуси, мікроавтобуси та легкові машини. Якщо їхніх вимог не виконають, наступного понеділка, 27 листопада, планують посилити протест – він стане цілодобовим.

Фермери домагаються, зокрема, доплат до цін на кукурудзу, продовження так званих ліквідних кредитів у зв’язку з надходженням зерна з України та утримання дотеперішнього рівня ставок податку на сільськогосподарську діяльність.

Рільників, які протестують, підтримують представники транспортної галузі, які вже кільканадцять днів блокують польсько-український кордон у Корчовій.

На протесті в Медиці з’явилися також депутати Конфедерації, зокрема віцемаршал Сейму Кшиштоф Босак.

Як повідомляється на вебсторінці granica gov.pl, у пункті пропуску в Медиці водіям вантажівок доводиться чекати 127 годин на перетин кордону. Черга вантажних автомобілів займає 34 кілометри.

На оформлення перед пунктом пропуску в Корчовій чекає понад тисяча вантажівок. Акції протесту перевізників проходять у Гребенному та Дорогуську в Люблінському воєводстві.

Протестувальники вимагають заборони реєстрації в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом та вирішення проблем з українською системою єЧерга.

Related Posts