Аналітика

Українці задоволені початком бойових дій на території рф – результати опитування

Українці задоволені початком бойових дій на території рф. Так 73,7% опитаних на питання «Які емоції викликають у вас новини про бойові дії у Білгородській області?» відповіли виключно позитивні (43,6%) та більш позитивні (30,1%). Такі дані соціологічного дослідження, проведеного компанією «Active Group» за підтримки FutureResearchFoundation з 23 по 24 березня 2024 року. Збір даних відбувався за комбінованим методом: телефоне опитування (CATI) та онлайн-панелі «SunFlowerSociology», повідомляє Інформаційний центр “Міжмор’я” з посиланням на «Active Group».

Про початок бойових дій на території Білгородської та Курської областей відомо 96,9% опитаних, вперше про ці події почули 3,1% громадян.

На питання «На ваш погляд, ці події є результатом внутрішніх протиріч в росії, чи роботою України?» 46,4% вважають що в тій чи іншій мірі, це все ж результат внутрішніх протиріч. 29,8% опитаних вважають, що Україна долучилась до цього процесу, 10,2% впевнені, що це заслуга виключно України. Не змогли відповісти на це запитання 13,7%

Українці впевнені, що підрозділам , РДК, Легіону Свободи Росії та ” Сибірському батальйону” допомагають українські сили оборони, у відсотковому відношенні опитаних з такою точкою зору – 57,7%. Протилежної ж думки дотримуються 23,9%, вважаючи, що ці формування діють самостійно. Не визначились із відповіддю по цьому питанню мешне 20% опитаних(18,4%)

Провідну роль в допомозі РДК, Легіону Свободи Росії та “Сибірському батальйону”, на думку більшості українців надає ГУР(50,7% опитаних), майже 15% вважає, що всі перелічені сили долучаються до підтримки. 22,5% не змогли визначитись по цьому питанню, 6,7% опитаних –  провідну роль в допомозі вищезазначеним підрозділам поклали на СБУ, а трохи менше 6% таку роль надали ЗСУ.

В значимості цих подій у відношенні до України в тій чи іншій мірі впевнені 69,1%(так і дуже – 25,9%; так частково – 43,2%). Дані події до практично незначимих віднесли 15,4%, до зовсім незначимих 7,6%. Не визначились по цьому питанню 7,9%.

Найбільш поширеними емоціями серед українців, що почули новини про бойові дії в Білгороді та Курську стали радість(44,4%) та захоплення(33,2%). Майже в двічі менше українців відчули здивування(17,9%) та спокій(17,7%). Смуток і страх охопив близько 7% опитаних, гнів та відраза 5,3%. П’ята частина(20,5%) опитаних не відчула жодних із перелічених емоцій.

На питання про співчуття до цивільних мешканців Білгородщини, що страждають від бойових дій українці в більшості своїй вказали, що не мають жалю 38,6% або ж бажають їм побути у шкірі харків’ян та сумчан 32%. Виражають сильне співчуття – 6,1%, не сильне співчуття – 18,1%. Не визначились з відповіддю – 5.1%

На думку засновника дослідницької компанії “Active Group”, варто звернути увагу на два аспекти. По-перше, незважаючи на те, що українці очікують посилення російської агресії у відповідь на обстріли, вони все одно підтримують активізацію бойових дій на території росії (Бєлгород, обстріли НПЗ тощо). По-друге, українці вважають, що найбільший внесок у ці події зробило Головне Управління Розвідки.

Повну презентацію із результатами дослідження можна завантажити за посиланням.

Дослідження здійснено компанією «Active Group» за допомогою онлайн-панелі «SunFlower Sociology». Метод: комбінований: телефонне опитування (CATI) самозаповнення анкет онлайн у панелі «SunFlowerSociology» Вибірка: 2000 анкет (репрезентативна за віком, статтю і регіоном України). Період збору даних: 23-24 березня 2024 року

Related Posts