Новини Міжмор'я Польща

Польські фермери підраховують збитки після приморозків

Приморозки завдали шкоди посівам, фруктовим деревам та плантація винограду. Це вплине на формування цін на певний ряд продуктів, передає Польське радіо.

Фермери та садівники в Західнопоморському воєводстві підраховують збитки після останньої хвилі морозів. Мінусові температури завдали шкоди посівам, фруктовим деревам та плантаціям винограду. Рослини розпустили бутони занадто рано – це було пов’язано з теплою погодою на межі березня і квітня.

Як говорить професор Іренеуш Охмян з кафедри садівництва Західнопоморського технологічного університету, у Щецині власники виноградників у регіоні зазнають значних збитків. Рівень ураження залежить від місця розташування виноградника.

«Деякі виноградники не відчули цієї зміни температури, тож там фіксується до десяти відсотків втрат. Проте на сході воєводства є стовідсоткові втрати. Виноградники в околицях Грифіно – до ста відсотків втрат», – зазначив він.

Фруктові сади також постраждали від морозів, каже професор.

«Точно буде менша кількість фруктів на ринку. Персики – сто відсотків втрат. Те саме із черешнею та сливою. Яблука – на рівні п’ятдесяти відсотків втрат. Чи позначиться це на ціні? Звісно, що так», – підкреслив він.

З посадкою в ґрунт чутливих і теплолюбних видів рослин садівники радять дочекатися середини травня.

Related Posts