Аналітика Новини Міжмор'я Польща

Дискусії в Польщі: що робити з лукашенком, поляками в Білорусі та кордоном

Повне закриття кордону між Польщею і Білоруссю не дасть нічого хорошого громадянам останньої, які опиняться у таборі, так і вдарить по іміджу Варшави.

Про це журналіст Руслан Шошин пише у колонці видання Rzeczpospolita. Його роздуми стосуються заяви міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського про можливе закриття всіх пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю, що пролунала в етері TVN24. Очільник МЗС навів приклад Фінляндії, яка закрила пункти пропуску на кордоні з Росією і має спокій, повідомляє ЗІФ.

На думку автора, перекриття кордону «було б іміджевою помилкою», тому потрібно шукати ідеї, що змусять режим лукашенка піти на поступки, але не зашкодять простим людям.

«Диктатору байдужа їхня доля. Це правда, але Фінляндія не залишила тисячі своїх співвітчизників по той бік російського кордону і десятиліттями не займалася підтримкою демократичних змін у росії. Для фінів росія – чужа країна. Білорусь для Польщі такою не є», – зазначає Руслан Шошин.

За його словами, Польща наразі видала понад 150 тисяч «карт поляка» громадянам Білорусі (дані за 2022 рік. Але більшість їх власників залишаються по той бік кордону, в Білорусі. Якщо офіційна Варшава, Литва та Латвія закриють свої кордони, то поляки, які живуть у Білорусі (а за деякими даними – це 300 тисяч людей, які заявляють про своє польське походження) будуть позбавлені контакту з Польщею.

«Ми прирікаємо їх на повну русифікацію у країні, де вже немає польських шкіл. Неважко здогадатися, що їм скаже лукашенко. Це буде іміджеве самогубство для Польщі. І який сигнал ми посилаємо білорусам, які хочуть свободи і вірять, що Польща, яка їх підтримує багато років, не покине їх? Ми закриваємо перед ними кордон і показуємо їм: ми вас не хочемо, залишайтеся в таборі диктатора. Проте тисячі людей приїжджають з Білорусі на роботу та навчання до Польщі. Вони на власні очі бачать, що світ виглядає не так, як показує пропаганда лукашенка та путіна. Повертаючись туди (якщо є можливість і вони не потрапляють під приціл служб), діляться враженнями із близькими і друзями. Хіба не цього ми всі хочемо – бути сусідами з передбачуваною, демократичною, нормальною Білоруссю?» – пише автор.

У контексті перекриття кордону Руслан Шошин згадав і про візит президента Польщі Анджея Дуди до Пекіна. Зазначимо, що перед 5-денною поїздкою до Китаю він поспілкувався із Президентом України Володимиром Зеленським на тему підсумків «Саміту миру». Тож можна припустити, що тема України між паном Дудою і Сі Цзіньпінем буде на порядку денному під час обговорення актуальних питань.

І серед них – білорусько-польський кордон, через який до Європи ідуть китайські товари. Тому саме у Піднебесній можуть натиснути на лукашенка за певних обставин.

«Родичі лукашенка не їздять до Польщі. Йому байдужа доля співвітчизників, які понад добу сидять у переповнених автобусах у чергах на єдиному прикордонному переході у Бресті (Тересполь). Закриття вантажних переходів було би набагато болючішим для режиму. І йдеться не лише про торгівлю лукашенка з Польщею чи іншими країнами ЄС, адже він уже поставив свої компанії майже в повну залежність від російського ринку. Йдеться про транзит, адже товари з Китаю йдуть до Європи залізницею через Білорусь. Про те, що Польща через Сі Цзіньпіна намагатиметься тиснути на лукашенка, президент Анджей Дуда натякнув безпосередньо перед поїздкою до Пекіна.

Це правильний шлях. У ситуації, коли Варшава вже втратила будь-які інструменти впливу на режим у Мінську і залишається лише повністю закрити кордон, треба шукати третю силу, якій диктатор у Мінську не зможе відмовити. І це стосується не тільки Китаю. Є Ватикан, є країни Перської затоки і Південна Америка. І з приводу таких неофіційних розмов варто згадати про політв’язнів у Білорусі (їх понад 1 400, їх катують морально та фізично), серед них і журналіст Анджей Почобут», – написав польський журналіст.

Таку ж позицію щодо перекриття кордону для промислових товарів, має і заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко. Він зазначив, що підтримує закриття всіх товарних пунктів пропуску, щоби «змусити лукашенка припинити співучасть в агресії росії проти України, припинити масові репресії щодо білорусів та звільнити політичних в’язнів, зупинити гібридну війну з використанням мігрантів щодо Польщі й інших країн ЄС».

Павло Латушко наголосив на важливості зберегти громадянам Білорусі можливості перетину кордону через пасажирські пункти пропуску та комунікувати з Європою.

Related Posts