Експертна думка Новини Міжмор'я Польща

Туск: допоможіть нам захистити Польщу від великого зіткнення радикальних крил

Коментуючи результати виборів у Франції, прем’єр-міністр Дональд Туск звернув увагу на явне зростання «екстремістських кіл правих та лівих». Він також звернувся до польських політиків з проханням допомогти «врятувати» Польщу від «великого зіткнення радикальних крил»,передає Польське радіо.

Завдання керівної коаліції — захистити Польщу від політичного протистояння між радикальними таборами правих і лівих сил, на чому наголосив прем’єр-міністр Дональд Туск. Під час конференції у Ряшеві (пол. Жешуві) очільник польського уряду прокоментував результати позачергових парламентських виборів у Франції.

Дональд Туск заявив, що в кількох інших європейських країнах радикальні політичні кола — як праві, так і ліві — мають дедалі більше прихильників у суспільстві.

«Польща сьогодні стає прикладом здорового глузду, раціонального підходу до політики, — наголосив він. — Під час вчорашніх виборів у Франції відбулося протистояння між радикальними правими і радикальними лівими, двома таборами, які характеризуються ідеологією. Моє особисте завдання та завдання керівної коаліції — захистити Польщу від такого сценарію, який стає дедалі помітнішим у деяких європейських країнах, сценарію політичного протистояння між радикальними та дуже ідейними політичними таборами».

Очільник уряду також зазначив, що безпека і майбутнє Польщі та Європи залежатимуть від того, чи ми захистимо суспільне життя «від турбулентності, спричиненої радикальними та дуже конфронтаційними рухами». Він додав, що урядова коаліція обрала шлях «поміркованості, здорового глузду та практичного підходу до політичних завдань».

У першому турі парламентських виборів у Франції, як і прогнозували екзит-поли, перемогли націоналісти. Вони отримали рекордний результат, а другий тур може означати, що вони вперше у французькій історії матимуть більшість у Національній асамблеї Франції.

Національний блок, націоналістична партія «Національне об’єднання» та її союзники набрали 33,1 відсотка голосів. На другому місці — Новий народний фронт лівих, за який проголосували 27,9 відсотка виборців. На третьому місці опинилася центристська коаліція, що підтримує президента Макрона, за яку проголосувало 20,4 відсотка французів.

Related Posts