Балтія Інші Новини Міжмор'я

Литва обмежує участь міністрів на зустрічах ЄС в Угорщині

У відповідь на візит прем’єра Угорщини Віктора Орбана до Росії Литва зменшить своє політичне представництво на зустрічах у цій центральноєвропейській країні, а президент Гітанас Науседа прийме рішення про можливий візит до Будапешта разом з лідерами інших країн ЄС.

Про це повідомляє Укрінформ.

«На даний момент ми просто вирішили обмежити нашу участь на політичному рівні в Угорщині», – сказав голова комітету Сейму із закордонних справ Жигімантас Павіліоніс.

За його словами, ця позиція була узгоджена як з урядом, так і з головуванням в ЄС.

Зазначається, що у вівторок в Будапешті відбулася неформальна рада міністрів, відповідальних за конкурентоспроможність, але як Литва, так і більшість інших країн ЄС були представлені молодшими посадовими особами. На зустрічі був присутній лише посол Литви Міндаугас Рукштелє, а не один із міністрів або заступників міністрів, як це зазвичай буває.

«Ми приєднуємося до унісону тих, хто незадоволений цією (Орбана – ред.) позицією», – сказав Павіліоніс.

Джерела повідомили інформаційному агентству BNS, що Литва вирішила не брати участь у неформальних радах, організованих в Будапешті на рівні міністрів, але зможе направити туди заступників міністрів. Латвія та Естонія зроблять те ж саме. Основні члени ЄС, включаючи Францію та Німеччину, також зменшують своє представництво на зустрічах в Угорщині.

Міністри продовжуватимуть відвідувати офіційні засідання Ради ЄС у Брюсселі, незалежно від головування. Угорщина також має прийняти засідання Європейської ради (ЄС) протягом шести місяців, але поки невідомо, чи буде президент Литви Гітанас Науседа бойкотувати цей захід.

Як повідомлялося, після візиту до Києва Орбан відвідав Москву й Пекін, де намагався обговорювати «мирні ініціативи» щодо завершення війни в Україні. Від початку «турне» угорського лідера політичне керівництво ЄС заявило, що під час таких візитів Орбан представляє виключно себе та позицію своєї країни і не уповноважений представляти інтереси ЄС.

Президент Володимир Зеленський на пресконференції у Варшаві заявив, що посередниками у мирних переговорах можуть бути лише ті країни, які можуть серйозно впливати на режим Путіна у військовому чи економічному плані.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на зустрічі із колишнім президентом США Дональдом Трампом у Флориді обговорив свої «мирні ініціативи» щодо завершення війни в Україні.

Related Posts