Новини Міжмор'я Польща

У Польщі фіксують рекордно низький рівень народжуваності

На думку експертів, демографічна ситуація в Польщі настільки драматична, що навіть позитивне сальдо міграції не може компенсувати низький рівень народжуваності, передає Польське радіо.

Польща є одним з європейських лідерів у питанні депопуляції. У першому півріччі народилося майже на 9% менше дітей, ніж за аналогічний період роком раніше, а якщо порівнювати червень 2024 року з червнем 2023 року, то спад склав 19,5%, зазначає Dziennik Gazeta Prawna.

Автор статті пише, що в Європі вже не залишилося жодної країни, де рівень народжуваності забезпечує заміну поколінь. Порівнянного з Польщею результату досягли п’ять країн, серед яких Іспанія або Литва. На думку експертів, яких цитує Dziennik Gazeta Prawna, демографічна ситуація в Польщі настільки драматична, що навіть позитивне сальдо міграції не може компенсувати низький рівень народжуваності. На їхню думку, невизначеність, пов’язана спочатку з пандемією, а потім з війною в Україні та високою інфляцією, є причиною зниження народжуваності. Крім того, вони вказують на багаторічну недоступність житла, що змушує деяких поляків відкладати рішення про створення сім’ї або взагалі відмовитися від народження дітей.

Низький рівень народжуваності, на думку демографів, також є наслідком культурних змін, що відбуваються в Європі, зокрема і в Польщі. Існує також гендерна нерівність у містах і в сільській місцевості.

Related Posts