Балтія Новини Міжмор'я

Глава МЗС Естонії про надання Україні F-16: Це не космічні кораблі, а пілоти літаків у вас є

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу вважає, що партнери мають відмовитися від принципу поетапної військової підтримки України і надати все необхідне для української перемоги, в тому числі винищувачі F-16.

Таку думку він висловив в інтерв’ю РБК-Україна, передає Укрінформ.

«Я дуже сподіваюся, що за підсумками минулого року ми зрозуміли, що ми маємо бути не реактивними, а проактивними у цьому сенсі. Що стосується F-16, то пілоти – це пілоти, і ми не говоримо про якісь космічні кораблі. А пілоти літаків у вас є, вони будуть навчені за короткий термін», – сказав Рейнсалу.

За його словами, також дуже важливо, що ці F-16 можуть бути і платформою протиповітряної оборони, тому що їхня швидкість може бути використана для запуску ракет проти російських С-300. Тож вони є певною частиною повітряного щита для захисту української цивільної інфраструктури та людей, зазначив глава естонської дипломатії.

«Я думаю, що ми надмірно драматизуємо, коли беремо один елемент озброєння, і вважаємо, що це буде геймчейнджером. Це геймчейнджер у військовому сенсі, це те, що потрібно Україні, але це не геймчейнджер у стратегічній перспективі. Тож я дійсно закликав би ті країни, які володіють цими системами озброєнь, поставити на справді стратегічну перспективу інвестування в українську перемогу», – заявив глава МЗС Естонії.

Він висловив сумнів у тому, що поетапна філософія військової підтримки України є ефективною з погляду рентабельності.

«Продовжувати цей підхід поетапної підтримки України означало б величезні людські жертви українського народу, бо стратегія путіна може справді бути в тому, щоб інвестувати зі свого боку, продовжуючи війну. Що б ми не говорили, реальність така, що війна йде в Україні. російські міста не перебувають під постійною загрозою і таке інше. І, звичайно, путін ставить своєю стратегічною метою також підрив сталого існування України як соціально-економічної одиниці, і ми не повинні давати путіну такий імпульс», – переконаний Рейнсалу.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна орієнтується на американські винищувачі F-16 через їхню масовість на ринку, але не виключає, що вони будуть не першими іноземними літаками, наданими нашій державі.

Related Posts