Війна

Колишній військовополонений жорстко відповів командиру Азову Прокопенку на критику останнього обміну

24 серпня Україна повернула з полону 115 своїх захисників, переважно строковиків. Проте замість загальної радості, ця подія викликала неоднозначну реакцію після критичного допису командира “Азову” Дениса Прокопенка.

Колишній військовополонений Максим Колесніков різко відреагував на заяву Прокопенка про “втрачений час та шанс”. За словами Колеснікова, серед звільнених – 15 бійців його підрозділу, які перебували в полоні з березня 2022 року.

“Це все строковики. Дехто був у колонії в Володимирській області. Дехто – в Мордовських таборах. Усі два з половиною роки голодували. Всіх катували. Всіх чекають місяці реабілітації”, – підкреслив Колесніков.

Він додав: “При всій повазі до “Редіса”, при всьому захопленні подвигом “Азову”, та усьому бажанні повернення героїв Маріуполя – вчора Україна не втратила час та шанс”.

Ця ситуація демонструє складність та неоднозначність процесу обміну полоненими. З одного боку, є зрозуміле бажання повернути всіх захисників, особливо тих, хто перебуває в найтяжчих умовах. З іншого – кожен звільнений військовий, незалежно від підрозділу, є важливою перемогою.

Варто зазначити, що публічні дискусії щодо “цінності” різних категорій полонених можуть мати непередбачувані наслідки для майбутніх обмінів та потенційно використовуватися ворожою пропагандою.

Джерело: допис Максима Колеснікова в X, РБК-Україна

Related Posts