Аналітика Новини Міжмор'я Польща

Генерал Пацек: 5% ВВП на оборону — це найрозумніше, що може зробити Польща

Наступного року витрати на оборону Польщі мають збільшитися щонайменше до 4,7% ВВП. Нині Польща є лідером видатків на свою безпеку серед усіх країн НАТО

«Якщо оборонний бюджет складатиме майже п’ять відсотків ВВП, можливо, це найрозумніше, що може зробити Польща», — сказав у середу у Studio PAP генерал у відставці Боґуслав Пацек, передає Польське радіо.

У середу, 28 серпня, Рада міністрів Польщі прийняла проект бюджету на 2025 рік. Як повідомляє радіо RMF FM, наступного року витрати на оборону мають збільшитися щонайменше до 4,7 відсотка ВВП.

Відповідаючи на це питання, генерал Боґуслав Пацек підкреслив, що витрачання таких великих коштів на армію завжди створює низку викликів. «Але я думаю, що не тільки польська влада, але й суспільство усвідомлює ситуацію», — сказав генерал.

На його думку, Польща перебуває у складному моменті, коли за кордоном йде війна, а збільшення витрат на оборону є способом підготовки країни до найбільших загроз.

«Ми в складній ситуації, ми в “передвоєнному” стані, як каже Дональд Туск, важко прийняти якісь інші рішення. Це дуже багато, якщо оборонний бюджет становитиме майже п’ять відсотків ВВП. Але, можливо, це найрозумніше, що може зробити Польща (…), готуючи країну до найбільших можливих загроз, які, якщо вони виникнуть, можуть знищити все інше», — наголосив Пацек.

Відповідаючи на запитання, на чому Польща має зосередитися в першу чергу, зміцнюючи свою оборону, генерал Пацек згадав про протиповітряну оборону.

Related Posts