Балтія Новини Міжмор'я Про Україну

Збірна України з хокею зустрілася в Юрмалі з українськими воїнами та активістами

Національна збірна України з хокею напередодні відбіркового турніру на Олімпіаду-2026, який відбудеться в Ризі, зустрілася в Юрмалі з українськими воїнами, що знаходяться тут на реабілітації, та з українськими і латвійськими активістами й волонтерами.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зустріч проходила в історичному приміщенні управління колишнього Слокського целюлозно-паперового комбінату, яке нині є осередком «Товариства українсько-латвійської дружби», що й організувало захід.

На початку зустрічі один із лідерів команди Віталій Лялька від усієї збірної подякував українським воїнам за їх героїчний захист держави. Також він із друзями по команді подарував приймаючій стороні хокейний светер збірної та прапор Федерації хокею України з автографами команди. 

Після цього глава «Товариства українсько-латвійської дружби» Валерій Оленійчук, а також активістка, волонтерка з числа біженців Віра Темощюк розповіли про громадську роботу в Слоці (складова частина Юрмали) – перш за все вироблення окопних свічок, дружбу з пораненими українськими воїнами, які проходять лікування та реабілітацію неподалік, у Вайварі та Кемері (також входять до складу Юрмали). Серед інших на зустрічі був присутній віцемер міста Яніс Лединьш.

Потім почалося дружнє спілкування збірників, військових, українських та латиських активістів, волонтерів. Тим часом представники збірної відповіли на запитання кореспондента Укрінформу.

Про підготовку до турніру, який невдовзі пройде на «Арені Рига», розповів головний тренер збірної, легендарний український хокеїст Дмитро Христич (гравець київського «Сокола» у 1985-1991 рр., грав за команди НХЛ «Вашингтон Кепіталс», «Лос-Анджелес Кінгс», «Бостон Брюїнс», «Торонто Мейпл-Ліфс» у 1990-2002).

Головний тренер зазначив, що «на папері» суперники по турніру (Латвія, Словенія, Франція) виглядають більш вагомо. Але, за його словами, наша команда успішно пройшла збори в Угорщині та повністю готова до матчів. «Наразі, поки гра не почалась, на табло “нуль-нуль”. І тому в нас усі плани – боротися, перемагати», підкреслив Христич. 

Своєю чергою воротар збірної Едуард Захарченко сказав, що настрій у команди, як і на кожному турнірі, бойовий. До того ж зараз до нього додається підвищена мотивація, оскільки «можливість попасти на Олімпійський турнір випадає не так часто» (наша хокейна команда виступала на Олімпійських іграх лише у 2002 році – в Солт-Лейк-Сіті – ред.).

Виконавчий директор ФХУ Олександр Буткевич висловив окрему подяку Латвійській федерації хокею (LHF) за допомогу, надану Україні одразу після початку повномасштабної російської агресії. Тоді, навесні 2022 року, в Латвії прийняли велику групу українських дітей, яких розмістили в себе разом із супроводжуючи дорослими, дали змогу займатися хокеєм, проводити тренування. Це було в Ризі, а також Даугавпілсі, Єкабпілсі, Резекне. Загалом було прийнято близько 120 осіб, з них 70 дітей. «Підкреслю, що така допомога триває і зараз, після двох з половиною років великої війни», – сказав Буткевич.

Він також подякував народу Латвії і LHF за допомогу в забезпеченні участі національних збірних України в чемпіонатах світу IIHF.

Розклад збірної України у відборі ОІ-2026 такий (київський час): Україна – Франція, 29 серпня, 16:00; Україна – Латвія, 30 серпня, 20:00; Україна – Словенія, 1 вересня, 13:00. Побачити поєдинки підопічних Христича у Ризі можна буде завдяки прямим трансляціям на регіональних каналах “Суспільного”, каналі “Суспільне Спорт” та порталі suspilne.media.

Як повідомляв Українформ, національна хокейна збірна України виграла усі п‘ять матчів світової першості у Дивізіоні 1B (Вільнюс, Литва; 27 квітня – 3 травня) із загальним рахунком 31:2. Наступного року вперше за останні вісім років наша збірна виступатиме у Дивізіоні 1А. 

Related Posts