Новини Міжмор'я Польща

У Польщі через повінь розширюють зону стихійного лиха і борються з мародерами

У Польщі розширюють зону стихійного лиха на сім чергових повітів у двох воєводствах на південному заході країни.

Про це після зустрічі кризового штабу у Вроцлаві повідомили у вівторок глава польського уряду Дональд Туск та інші члени уряду і представники силових структур, передає кореспондент Укрінформу.

Глава МВС й адміністрації Польщі Томаш Сємоняк повідомив, що глава польського уряду ухвалив рішення розширити зону стихійного лиха на три повіти у Нижньосілезькому воєводстві та чотири повіти в Опольському воєводстві країни. Він зазначив, що буде внесено відповідні зміни до учорашнього розпорядження уряду про запровадження стану стихійного лиха у постраждалих від повені регіонах.

Глава польського уряду зазначив, що Єврокомісія дозволила застосовувати європейський механізм цивільного захисту. Це означає можливість отримання європейської допомоги, зокрема відповідної техніки і технологій.

Туск також повідомив, що потрібно беззастережно боротися з мародерами в населених пунктах, звідки евакуйовано місцеве населення, оскільки є вже повідомлення про випадки мародерства у місті Клодзко та інших населених пунктах. Глава польського уряду також повідомив, що уряд вже працює над програмою ліквідації наслідків стихії та допомоги місцевому населенню у відновленні зруйнованої інфраструктури.

Поліція й армійські підрозділи зобовʼязалися охороняти майно евакуйованих поляків. За даними поліції, на спробі мародерства затримано одну особу. У постраждалих регіонах працює понад 8 тис. поліцейських.

Станом на сьогодні триває часткова евакуація місцевого населення з міст Пачкув і Левін Бжеський Опольського воєводства, яким загрожує затоплення. Зокрема, з Пачкова евакуйовано 2,5 тис. місцевих жителів. У місті Ниса рятувальники і місцеве населення намагаються зміцнити протипаводковий вал, якому загрожує знищення під напором води і це загрожує затопленням міста.

Польська влада оцінює також можливість затоплення Вроцлава. Віцепрем’єр-міністр, міністр національної оборони РП Владислав Косіняк-Камиш повідомив, що на допомогу місту для зміцнення протипаводкового валу направлено близько 1000 військових .

Як повідомляв Укрінформ, уряд Польщі з 16 вересня запровадив на 30 днів стан стихійного лиха у частинах Нижньосілезького, Опольського та Сілезького воєводств на півдні та південному заході країни.

Україна запропонувала Польщі направити 100 рятувальників для допомоги у боротьбі із повінню. Утім, у Польщі наразі відмовляються від допомоги ззовні.

Донині повінь призвела до смерті у Польщі чотирьох осіб.

Related Posts