Аналітика Молдова/Румунія

Мая Санду напередодні президентських виборів пішла на домовленості з москвою

Мая Санду склала зброю. Не витримала протистояння з росією і вирішила укласти сепаратний мир.

Наші співрозмовники з молдовських спецслужб повідомили, що чинна президентка Молдови таки пішла на угоду з росією. Зараз вона проводить регулярні «консультації» по закритим каналам зв’язку. Її прямими кураторами виступають «спеціалісти» зі східноєвропейської політики з ФСБ та заступник керівника адміністрації президента рф – Дмитро Козак.
Ці таємні перемовини дозволили їй уникнути відкритого політичного протистояння з проросійськими політиками, депутатами та членами уряду. Домовленості також передбачають відсутність вуличних протестів та агресивних акцій так званих «активістів». Окрім цього, Мая Санду погодилася на прямі фінансові вливання у свою передвиборчу кампанію з фондів пов’язаних з російськими олігархами. Оскільки доля президентських виборів майже напевно не буде вирішена у першому турі, такі домовленості знімають для пані Санду безліч проблемних питань.

Російський вплив в Молдові останнім часом набуває відверто агресивних форм. Більшість кандидатів в президенти так чи інакше пов’язані з росією.

Оскільки перемога Санду не викликала сумнівів ні в кого, було розроблено план за яким висунуто декілька контрольованих кандидатів, які мають медійно розкручувати питання «нормалізації стосунків» з росією та антизахідні настрої. Буквально за два тижні до дня виборів росіяни дещо скоригували тактику і деякі кандидати отримали вказівки або підтримати найбільш рейтингового Олександра Стояногло, або взагалі знятися з вибрів. Набула розголосу ситуація навколо кандидата Ренато Усатого, який займає третю сходинку президентського рейтингу. Він відмовився знімати свою кандидатуру на користь Стояногло після чого отримав прямі погрози вбивством з боку ФСБ.

Перемога Санду і досі вважається найбільш вірогідною. Але пані президент не витримала тиску і боїться масових акцій непокори в і без того нестабільній Молдові.

Залишається питання, що саме Мая Санду пообіцяла кремлівським кураторам натомість. Наразі можна передбачити значне «пом’якшення» стосунків з москвою та декілька серйозних «компромісів». Зокрема, щодо постачання та розрахунків за газ. Є висока вірогідність, що ситуація в Молдові надалі розвиватиметься за умовним «грузинським сценарієм». Тобто, країна потраплятиме під дедалі більший вплив росії, що кінець кінцем призведе до поступової втрати суб’єктності та «мирного» поглинання.

Як все це суміститься з референдумом щодо можливості приєднання до Євросоюзу, який проходить одночасно з виборами, передбачити складно. Так само, як реакцію офіційної Румунії, з якою ці домовленості, зрозуміло, погоджені не були.

Related Posts