Антиросійський фронт Грузія/Вірменія Молдова/Румунія Позиція Про Україну Співробітництво

Країни ГУАМ узгодили позиції щодо виданих в ОРДЛО “документів”

Керівник Департаменту консульської служби українського Міністерства закордонних справ Сергій Погорельцев взяв участь у черговій п’ятій зустрічі керівників консульських служб країн-учасниць ГУАМ – Грузії, України, Азербайджану та Молдови, яка відбулася у Тбілісі.

Україна надала “детальні роз’яснення щодо невизнання документів, що видаються на тимчасово окупованих територіях, заходів, які вживаються з метою ідентифікації та запобігання використанню таких документів, порядку в’їзду іноземців на тимчасово окуповані території, протидії незаконним поїздкам та реагування на розгорнуту Російською Федерацією кампанію з документування російськими паспортами громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей”.

Учасникам організації також надано європейські рекомендаціїщодо візових заяв громадян, які  проживають на окупованих територіях. Сторони  узгодили позиції з широкого спектру питань та спрямовані на захист прав громадян. “Керівники консульських служб обмінялися досвідом з управління кризовими ситуаціями, цифровізації консульських послуг, впровадження практик безпечних подорожей за кордон для громадян, лібералізації візового режиму та шляхів з подальшого спрощення поїздок за кордон”, – розповіли в МЗС.

Країни учасниці ГУАМ також “проаналізували стан договірно-правової бази у консульській сфері, зокрема, практичні аспекти застосування Конвенції держав – учасниць ГУАМ про взаємне надання допомоги з консульських питань та предметно розглянули пропозиції про внесення змін до неї з метою удосконалення існуючих механізмів надання допомоги громадянам країн – членів ГУАМ”.

Організація за демократію та економічний розвиток  ГУАМ — регіональне об’єднання чотирьох держав: Грузії, України, Азербайджанської Республіки та Республіки Молдова. Міждержавне об’єднання створене в 1997 для протистояння впливу Росії в регіоні.

Related Posts