Новини Міжмор'я Польща

Відбулася міністерська зустріч ЄС, присвячена південному сусідству

Очільник МЗС Польщі Збіґнєв Рау взяв участь в обговоренні питання південного сусідства Європейського Союзу

У четвер, 26 листопада, з ініціативи Іспанії та Європейської комісії на міністерській зустрічі обговорено відносини Євроспільноти з країнами, які лежать на півдні Середземного моря, передає Польське радіо.

Міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау у своєму виступі зазначив, що пандемія коронавірусу поглибила виклики, з якими змагаються країни Північної Африки та Близького Сходу. Політик підкреслив, що, зважаючи на демографічні та економічні процеси, а також нестабільну ситуацію в сфері безпеки, існує потреба розробити далекосяжну програму співпраці ЄС із цим регіоном. Як додав польський міністр, пріоритетом майбутніх відносин повинно надалі бути сприяння політичній та економічній стабілізації, в тому числі економічному зростанню та створенню нових робочих місць.

Збіґнєв Рау наголосив, що попри особливу активність у східному вимірі сусідства, Польща є активною також на півдні. Зокрема вона робить внесок в операцію ЄС «Іріні» в Середземному морі та миротворчу місію ООН у Лівані. «Ми пропонуємо допомогу задля розвитку і гуманітарну підтримку суспільствам Північної Африки та Близького Сходу. У межах Вишеградської групи ми підготували проєкти для Лівії та Марокко», – нагадав глава польської дипломатії. Як додав міністр, Польща підтримує подальший розвиток Європейської політики сусідства та збереження балансу між її східним і південним вимірами – як політично, так і фінансово.

У дискусії взяли участь, зокрема, верховний представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, комісар у справах сусідства та розширення Олівер Варгеї, міністри закордонних справ багатьох держав ЄС та південних країн, охоплених політикою сусідства (Алжир, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Ліван, Лівія, Марокко, Палестина , Сирія, Туніс).

Related Posts