Новини Міжмор'я Польща

У Польщі фіксують помірне зростання роздрібних продажів

Зафіксовано зростання роздрібних продажів на 4,4%, але споживання у польських домашніх господарствах зростає повільно, передає Польське радіо.
Роздрібні продажі в липні зросли в Польщі на 4,4% в річному обчисленні. Про це повідомило Головне статистичне управління.

Споживання у польських домашніх господарствах зростає, проте це відбувається повільно. Як заявила головна економістка Поштового банку (Bank Pocztowy) Моніка Куртек, причиною є їхній гірший фінансовий стан.

«З одного боку, постійно маємо зростання зарплат; матеріальна, фінансова ситуація домашніх господарств поліпшується. Але, з іншого боку, були місяці зі зростанням інфляції, частина домашніх господарств навантажена сплачуванням внесків кредиту, а відсоткові ставки відносно високі. Отже, безперечно, це вагомий елемент у домашніх бюджетах», — сказала економістка.

Найбільший приріст продажів, у понад 30 відсотків, зафіксували в категорії автомобілів, мотоциклів та запчастин до цих транспортних засобів. За словами Моніки Куртек, зростання в цій галузі є винятком, і це результат надолужування купівельних потреб із періодів, коли доступність автомобілів і мотоциклів була дуже обмеженою. Проте, в інших категоріях товарів тривалого користування динаміка знижується.

Як вважає економістка, однією з причин меншої схильності польського суспільства витрачати гроші стало розмороження від липня цін на газ та електроенергію.

Related Posts