Експертна думка

Триденний візит президента України до Грузії

18-20 липня відбувся перший за 22 роки офіційний візит і перший за 9 років фактичний візит президента України в Грузію для зустрічі з тамтешнім президентом і прем’єр-міністром.

Президенти двох країн підписали декларацію про стратегічне партнерство, згідно з якою пріоритетом для двох країн є звільнення їх територій, взаємна підтримка у відновленні територіальної цілісності. Було підтверджено стратегічне партнерство.

Окремі домовленості було досягнуто в сфері освіти (щодо вивчення української мови в освітніх установах Грузії), а також про міжрегіональне співробітництво Аджарії та Одеської області.

Передісторія

Даний договір є закономірним виразом дружніх відносин між українським і грузинським народами, які активно почали поліпшуватися з кінця 2004 року.

Нинішні заяви грузинського президента лише підтверджують загальну східноєвропейську тенденцію, яку свого часу проявив Л. Кучма і яку цілком здатний повторити молдавський лідер І. Додон. Незважаючи на передвиборчі наміри про нормалізацію відносин з Росією і рішення абхазького / Осетинського конфлікту дипломатичним шляхом, починаючи з весни 2015 р Маргвелашвілі послідовно робив заяви, які критикують зовнішню політику і цінності Росії.

Причини:

Уповільнення подальшої євроінтеграції України (відмова включити тезу про європейські прагнення України на форумі «Україна – ЄС»), фактична переорієнтація Києва на активізацію контактів з пострадянськими державами (візити Порошенка в Молдову, Грузію, зустріч з президентом Білорусі).

 Прогноз

У середньостроковій перспективі:

  • Подальше падіння популярності М. Саакашвілі і його політичної сили, ослаблення «фактора Саакашвілі» у внутрішній українській політиці.
  • Посилення антиросійської риторики президентів України і Грузії.
  • Реанімація геополітичного концепту Міжмор’я навколо «українсько-грузинської осі».

Фактично дружба українського і грузинського народів і міцний дипломатичний, військово-політичний союз обох держав міг би стати основою для Балто-Чорноморського союзу або Міжмор’я – союзу центрально- і східноєвропейських держав, які будують свої відносини на принципах рівності та взаємоповаги, а також готових дієво обороняти свою незалежність перш за все від претензій Росії.

Олексій Курінний, експерт, член правління ФПДІ

Related Posts