Аналітика Експертна думка Новини Міжмор'я Польща Про Україну Співробітництво

М.Моравєцький: Від солідарності і співпраці залежить людське життя

Глава уряду Польщі написав статтю, яку публікує сайт Дзеркало тижня

Сьогодні світ стоїть перед обличчям глобальної пандемії. Від того, чи в змозі ми продемонструвати солідарність і співпрацювати, залежить людське життя, – написав прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький у статті, яку у вівторок розмістив сайт Дзеркало тижня, передає Польське радіо.

Прем’єр-міністр зазначив, що «Польща та Україна швидко прийняли важкі рішення в боротьбі з пандемією, в тому числі і шляхом запровадження обмежень, що змінюють повсякденне життя кожного громадянина. Це завдяки ним у наших державах залишаються на відносно низькому рівні кількість підтверджених випадків зараження, кількість госпіталізованих осіб і ця найсумніша статистика — кількість померлих».

Матеуш Моравєцький вказав, що «польське і українське суспільства дуже відповідально відреагували на запровадження цих обмежень».

Глава польського уряду оцінив, що відповідь ЄС на загрози пов’язані з коронавірусом має історичне значення, оскільки визначатиме майбутнє європейського співтовариства. «На мою думку, епідемія поставила Європейський Союз у ситуацію, в якій він більше, ніж будь-коли, потребує солідарності. Сьогодні солідарність лежить в основі європейського проєкту як його зброя у боротьбі з пандемією та спільний трамплін для відновлення спільного ринку», – написав прем’єр-міністр Моравєцький.

Польський політик наголосив, що «солідарність необхідна не лише всередині ЄС, а й також за його межами, особливо із своїми сусідами». Саме тому Польща підтримує пропозиції Єврокомісії щодо пакета макрофінансової допомоги на суму 3 млрд євро для десяти сусідніх країн співтовариства (включаючи 1,2 млрд євро для України). «Польща розуміє нагальну потребу в наданні солідарної допомоги, тому підтримує ідею призначення 140 млн євро з фонду політики сусідства на нагальні потреби держав Східного партнерства в боротьбі з коронавірусом», – додав прем’єр. Загалом ця сума перевищить 700 млн євро.

Глава уряду у Варшаві повідомив, що Польща, у рамках Вишеградської групи, запропонувала запустити надзвичайну програму V4EastSolidarity для держав Східного партнерства в рамках Міжнародного Вишеградського фонду. Програма має бути спрямована на практичну підтримку найбільш вразливих до пандемії та її наслідків соціальних груп: людей похилого віку, хворих, транскордонних працівників.

«Ми пам’ятаємо також про громадян України, які проживають і працюють у Польщі. Вони є важливим суб’єктом, без якого зафіксоване у нас протягом кількох років динамічне економічне зростання було б нижчим. Сьогодні українці, які перебувають у Польщі, не мають хвилюватися про легальність свого перебування», – переконував прем’єр-міністр.

У своїй статті Матеуш Моравєцький згадав також про спільну історію. Прем’єр оцінив, що «наша колективна пам’ять усе ще стоїть перед великим викликом. Це питання, які ми роками називаємо важкими. Сподіваюся, що ми разом досягнемо поступу, зокрема щодо вшанування польських жертв Волинського злочину 1943–1944 років, а також зупинимо середовища, що популяризують його винуватців, які діють в інтересах противників наших добрих відносин», – наголосив.

Союз двох сусідніх держав має базуватися на спільності інтересів. Однак його довговічність також визначатиметься спільністю цінностей, – переконує глава уряду Польщі.
«Ми на правильному шляху, хоча належить пройти ще довгу відстань, щоб його здолати», – підсумовує Матеуш Моравєцький.

Related Posts