Грузія/Вірменія

Голова ОБСЄ Мирослав Лайчак побував на лінії поділу в Грузії

У Грузії з офіційним візитом перебуває діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних і європейських справ Словаччини Мирослав Лайчак, повідомляє Новини-Грузія.

Напередодні Лайчак вже відвідав грузинські села в Горійськом районі та ознайомився з ситуацією на території поблизу Цхінвальського регіону, які уряд Грузії офіційно оголосив окупованими після війни між Росією і Грузією в 2008 році.

«Моєю першою зупинкою в Грузії була так звана« адміністративна межа », щоб особисто ознайомитися з існуючою ситуацією», – написав Лайчак в своєму твіттері.
У програмі офіційного візиту чинного голови ОБСЄ – зустрічі з президентом Грузії Саломе Зурабішвілі, прем’єр-міністром Мамука Бахтадзе, головою парламенту Іраклієм Кобахідзе, міністром закордонних справ Давидом Залкаліані і державним міністром з питань примирення і громадянської рівності Кетеван Ціхелашвілі.

Мирослав Лайчак заявив на прес-конференції в Тбілісі, що слід використовувати всі платформи для діалогу та обміну конструктивними ідеями, щоб принести користь суспільству, яке постраждало від конфлікту.
«Ми знаходимося тут, щоб обговорити виклики в Грузії, і в середині країни, так і за її межами. У нас була дуже конструктивна зустріч з міністром закордонних справ, де ми обговорили різні аспекти і шляхи нашої співпраці, як ОБСЄ може підтримати Грузію, в яких сферах можливе посилення », – заявив Лайчак після зустрічі з главою МЗС Грузії.
«Ми спробували з’ясувати, якого прогресу можемо досягти під час головування Словаччини. Слоган нашого головування – «Люди, діалог і стабільність». Конфлікти зробили негативний вплив на життя людей, і ми тут, щоб допомогти людям в Грузії. Ми повинні використовувати всі платформи для діалогу та обміну конструктивними ідеями, щоб принести користь суспільству, яке постраждало від конфлікту. Для мене Грузія є країною, де здійснюються завдання ОБСЄ, які відкривають для нас нові можливості », – сказав Лайчак.

За його словами, на сьогоднішній зустрічі в МЗС Грузії також обговорювалися Женевські міжнародні дискусії, механізми з превенції інцидентів і реагування на них.

Залкаліані, в свою чергу, заявив журналістам, що були обговорені питання співпраці Грузії і ОБСЄ, в тому числі і можливість посилення участі ОБСЄ в процесі мирного врегулювання російсько-грузинського конфлікту.

«Цей візит є яскравим підтвердженням дружнього співробітництва між нашими країнами. Разом з тим, візит міністра ще раз унаочнює, що питання Грузії є пріоритетним в порядку денному ОБСЄ. Ми говорили про пріоритети і плани ОБСЄ в контексті головування Словаччини. Ми вітаємо пріоритет нинішнього голови, приділити особливу увагу населенню, яке постраждало від конфлікту. На зустрічі ми розглядали важкі наслідки окупації регіонів Грузії Росією і кроки, зроблені для подальшої анексії, говорили про погіршення ситуації з безпекою в цих регіонах, постійних порушеннях прав людини і створилася важкої гуманітарної ситуації. Ми підкреслили міжнародні зобов’язання, взяті Росією, в тому числі необхідність безумовного дотримання угоди про припинення вогню. Ми також наголосили на важливості досягнення прогресу в Женевських міжнародних переговорах з метою поліпшення тяжкого становища населення, яке постраждало від війни, повернення вимушених переселенців, біженців в будинку і виконання припинення вогню.

З нашого боку було висловлено сподівання, що з боку ОБСЄ більше уваги буде приділено і буде більше участі в процесі врегулювання російсько-грузинського конфлікту. Також ми підкреслили зусилля співголови ОБСЄ на Женевських міжнародних переговорах, які спрямовані на пошук шляхів мирного врегулювання конфлікту », – цитує Залкаліані Громадське телебачення Грузії.

Related Posts