Антиросійський фронт Грузія/Вірменія Молдова/Румунія НАТО Новини Міжмор'я Про Україну

Загрозу з боку Росії в Чорному морі відчувають п’ять країн Європи, – Міноборони

Росія давно веде агресивну політику проти України в Чорному морі. Проте, загрозу від Кремля в регіоні також відчувають ще чотири європейські країни, які мають вихід до акваторії моря – Румунія, Болгарія, Грузія і Туреччина, передає 24 канал.

Уряди цих країн розуміють, що Росія нарощує свої сили в Чорному морі і в будь-який момент може розпочати відкриту агресію, заявив в інтерв’ю “Новинарні” заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко.

У Чорному морі загрозу відчуває не лише Київ. Її усвідомлюють Румунія і Болгарія, чітко знає Грузія, як і Туреччина – берегиня конвенції Монтре. У чорноморських столицях бачать: зростаючий мілітарний потенціал Росія застосовує не просто для зміни балансу сил, а задля силової анексії економічних потенціалів суверенних держав,– наголосив Петренко.

Україна вже відчула ворожість Москви на практиці – вона захопила родовища природного газу й загалом за п’ять років незаконно видобула майже 10 мільярдів кубометрів блакитного палива. Окрім того, вона блокує Керченську протоку й Азовське море, через що українські порти Маріуполь і Бердянськ несуть шалені збитки.

За минулий 2018 рік низка країн перевели Росію із ступеня виклику у ступінь загрози. Тому події, які відбуваються, підтверджують, що вступ України до НАТО це не лише українське питання.

“Це питання і їхніх національних інтересів, що вже перебувають під серйозними викликами. Це стосується Східної Європи, країн Балтії, Білорусі, Молдови, Чорноморського басейну. Це випливає з останніх рішень РФ про вихід з договору про ракети середньої і малої дальності”, – додав чиновник.

Кремлю не подобається, що Україна посилює військово-морську співпрацю з НАТО у Чорному морі. Окрім того, агресія, яку РФ розпочала на Азові, коли обстріляли українські кораблі та захопила військових, може повторитися й з іншими країнами.

“Росіяни відпрацювали на Азові певний сценарій. Його “плоди” – зниження економічної активності цілого українського регіону і використання Керченської протоки як “блокпосту”, свавільно й авантюрно регулюючого вільне судноплавство. Очевидно: ці сценарії можуть застосувати і в інших акваторіях, зокрема чорноморській й навіть на Балтиці“, – підкреслив заступник міністра.




Related Posts