Молдова/Румунія Новини Міжмор'я Позиція

Додон: Після визнання виборів, ПСРМ повинна прийти з пропозицією про формування коаліції

Президент Ігор Додон вважає, що ніхто не повинен поспішати з переговорами щодо формування коаліції, так як Конституційний суд ще не затвердив парламентські вибори, що відбулися 24 лютого.

На його думку, після того, як КС підтвердить мандати, Партія соціалістів повинна висунути пропозицію, тому що отримала найбільшу кількість голосів на виборах і більшість депутатських мандатів, передає noi.md.

Ігор Додон вважає, що логічно було б, щоб соціалісти взяли до уваги альянс з представниками Блоку ACUM DA – ПДС. “У цих двох лівих і правих формувань дуже багато розбіжностей, але у них є щось спільне: обидва обіцяли зробити все можливе, щоб змінити владу. Якщо їм вистачає мудрості, розуму, нехай сідають і домовляються “, – заявив глава держави.

Відповідаючи на питання, чому соціалісти не приходять з пропозицією про формування коаліції, президент зазначив, що ПСРМ в першу чергу чекає визнання парламентських виборів Конституційним судом.

“Як глава держави, я буду дотримуватися один з чотирьох законних сценаріїв, якщо партії сформують парламентську більшість або не сформують, і підуть на дострокові вибори”, – зазначив Ігор Додон. На його думку, якщо ДПМ, ПСРМ і Блок ACUM не знайдуть спільного знаменника, тоді дострокові вибори є найкращим рішенням, ніж розрив депутатів з різних фракцій і створення більшості і “незаконного уряду”. Президент додав, що в останньому випадку виступить проти і не затвердить запропоновану кандидатуру на посаду прем’єр-міністра, якщо буде висунутий альянс, що складається з перебіжчиків.

На його думку, нинішня змішана система є хорошою, але необхідно внести деякі зміни в те, що стосується обрання кандидатів по округах. А саме, щоб претендент на крісло депутата був з виборчого округу, в якому він балатується.

Related Posts