Молдова/Румунія Новини Міжмор'я Позиція

Додон ініціює переговори з парламентськими партіями Молдови

Президент Молдови Ігор Додон ініціює переговори з парламентськими політичними партіями з питання створення парламентської коаліції.

Так він прокоментував рішення Конституційного суду, який визнав результати парламентських виборів від 24 лютого, повідомляє Укрінформ.

“Тепер, коли Конституційний суд затвердив результати парламентських виборів, партії повинні відповідально включитися в діалог, щоб визначити майбутню владу і подальшу політичну долю країни. Чи то коаліція більшості з політичних партій, які отримали мандат довіри від громадян, чи то дострокові парламентські вибори, партії повинні дуже чітко аргументувати свої позиції і прийняти на себе відповідальність за наслідки”, – заявив Додон.

За його словами, незабаром він ініціює переговори з основними політичними силами, що пройшли в парламент, щоб спільно знайти оптимальне для країни рішення в нинішній поствиборній кон’юнктурі.

Президент Молдови зазначив також, що до 26 березня він скличе перше установче засідання парламенту нового скликання, нагадавши новому складу парламенту про високий обов’язок депутатів перед громадянами і державою.

Декількома годинами раніше Конституційний суд Молдови визнав результати парламентських виборів, які відбулися 24 лютого.

Відповідно до результатів голосування, Партія соціалістів отримала в новому парламенті 35 мандатів, Демократична партія – 30, виборчий блок ACUM – 26, партія «Шора» – 7. У новий парламент Молдови пройшли також три незалежні кандидати.

Для створення парламентської коаліції, затвердження прем’єр-міністра і нового складу Кабінету міністрів необхідні голоси 51 депутата зі 101.

Related Posts