Балтія Новини Міжмор'я

Президент Латвії вніс закон про автоматичне громадянство для дітей негромадян

Президент Латвії Раймонд Вейоніс в четвер, 21 березня, вніс до парламенту країни законопроект “Про припинення присудження дітям статусу негромадян”, повідомляє Європейська правда.

Ініціатива передбачає, що діти негромадян, які народилися після 1 січня 2020 року, автоматично будуть визнані громадянами Латвії, за винятком випадків, коли батьки дитини не домовилися про надання їй громадянства іншої країни і дитина не є громадянином іншої держави.

За словами Вейонісa, припинення надання дітям статусу негромадянина є “символічним кроком, який дозволить зупинити навмисну розбіжність і цілеспрямований поділ різних груп латвійського суспільства”.

Законопроект не поширюється на осіб, які народилися і отримали статус негромадянина до 1 січня 2020 року.

За даними управління у справах громадянства і міграції Латвії, 2014 року негромадянами було зареєстровано 74 дитини, у 2015 році – 77 дітей, в 2016 році – 47 дітей, у 2017 році – 51 дитина, а в 2018 році – 33 
дитини.

Прийняти такий порядок Латвію закликає також комісія Ради Європи проти расизму і нетерпимості.

Як відомо, негромадянами у країнах Балтії є колишні громадяни СРСР, які так і не отримали громадянства Латвії чи Естонії. Негромадяни здебільшого є російськомовними.

Related Posts