Аналітика Експертна думка Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Солкан: ACUM в невигідній ситуації – все більш вірогідні дострокові вибори

Блок ACUM знаходиться зараз в менш сприятливої ​​ситуації, тому що стає все більш імовірним варіант проведення дострокових виборів.

Можливо, у виборчій кампанії дуже важливою стане тема, через кого проводяться ці дострокові вибори. Таку думку висловлює декан Факультету міжнародних відносин і політичних наук Державного університету Молдови Олександру Солкан, передає point.md.

“Щоб уникнути дострокових виборів існує три в якійсь мірі реальних сценарію: ПСРМ-ACUM – він залишається цілком можливим, але блок ACUM не хоче визнати, що це може стати відкритою коаліцією. У цьому-то й заковика, очевидно, що в такій коаліції буде диктувати ПСРМ, і ясно, що Росія сльозам не вірить, і зрозуміло, що Молдова буде все більше пов’язана з інтересами Росії “, заявив декан факультету Держуніверситету Молдови в передачі” Fabrika ” на телеканалі Publika TV.

За його словами, ймовірна коаліція ПСРМ-ДПМ на ідеологічному рівні була б найближче. Він вважає, що з багатьох точок зору було б природно наближення ДПМ та ПСРМ, але виникає геополітичний вектор. “У цій коаліції Демократична партія не буде другим голосом. Можливо, за ними буде верховенство “, – говорить Олександра Солкан. На його думку, третім варіантом може бути ймовірна коаліція навколо незалежних депутатів на основі здійсненною програми управління.

Журналіст Валеріу Реніце вважає, що блок ACUM не запрошує соціалістів на переговори, але запрошує пресу і суспільство на нове шоу, в якому хотів би додати собі кілька рейтингових очок. На його думку, члени блоку здаються зараз головними винуватцями можливих дострокових виборів, і вони хочуть дещо зменшити свою провину і, наскільки це можливо, зняти з себе відповідальність. “Обставини зайшли в глухий кут через їх поведінку”, – говорить Валеріу Реніце.

У той же час журналіст каже, що справи вже йдуть іншим шляхом. За його словами, Партія соціалістів вже проводить дискусії у відкритій формі або потайки з Демократичною партією.

У понеділок, 8 квітня, Політичний блок ACUM DA PAS запросив парламентську фракцію ПСРМ на публічні переговори з обговорення питання про затягування процесу створення робочих органів парламенту, “процесу, який блокує обговорення і прийняття законів, необхідних для звільнення держави з полону олігархічної системи”. Запрошення зроблено на вівторок, 9 квітня, об 11.00 або в інший день і час, узгоджені за взаємною згодою, в конференц-залі парламенту.

Related Posts