Новини Міжмор'я Польща

Польща втратила понад 23 млрд євро через залежність від Росії

За словами представника уряду, Польща через газову залежність від Росії за 17 років втратила до 23 млрд євро

Через залежність від монопольного постачальника газу, тобто Росії, Польща в 2001-2018 роках втратила від 50 до 100 мільярдів злотих (від понад 11,5 млрд до понад 23 млрд євро). Про це повідомив уповноважений представник уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський під час Національного енергетичного саміту в Ґданську, що завершився у вівторок, 9 квітня, передає “Польське радіо”.

Пйотр Наїмський уточнив, що Польща має у своєму розпорядженні наступні енергоресурси: вугілля, трохи природного газу, в обмеженій кількості вітер, сонце і воду. На його переконання, завдання Польщі, у першу чергу, – це ефективне використання своїх ресурсів.

Нині триває розширення терміналу скрапленого газу у Свіноусті, реалізовуються проект Baltic Pipe, а також проект плавучого терміналу скрапленого природного газу, який буде побудований у Ґданській судноверфі в майбутньому.

Baltic Pipe сполучить польську і датську газотранспортні системи, завдяки чому газ з норвезького шельфу попливе до Польщі. Будівництво цієї газомагістралі під водою має початися у 2020 році і з 1 жовтня 2022 року цей газопровід буде введено в дію.

Крім того, 31 грудня 2022 року закінчується довгостроковий так званий Ямальський контракт на постачання газу до Польщі з Росії.

Related Posts