Балтія Новини Міжмор'я

Президент Естонії у середу затвердить новий уряд з Юрі Ратасом на чолі

Президент Естонії  Керсті Кальюлайд затвердить у середу склад уряду, запропонований Центристською партією, Isamaa (“Вітчизна”) та Консервативною народною партією (EKRE), повідомляє “Європейська правда”.

Керсті Кальюлайд повідомила, що після зустрічі з кандидатами в міністри сумніви, які вона відчувала щодо деяких з них, розвіялися і 24 квітня вона затвердить новий уряд на посаді.

Зокрема, президент поспілкувалася з шістьма кандидатами в міністри – Мартом Ярвиком, Рене Кокком, Мартом Куузиком і Мартом Хельме з EKRE, а також з Рійною Солман і Урмасом Рейнсалу з Isamaa.

“Ми поговорили про риторику, яка викликає занепокоєння суспільства, про цінності, які їм дорогі”, – сказала президент.

За словами Кальюлайд, вона розуміє занепокоєння і побоювання, які виникли у суспільстві, але вона переконана в тому, що кандидати в міністри підходять. “Задача міністрів – стояти не за своїх виборців, а бути представником всього народу”, – зазначила вона.

Президент Естонії Керсті Кальюлайд спочатку запропонувала сформувати уряд лідеру Партії реформ Каї Каллас як переможцю виборів, проте її, як можливого прем’єр-міністра, підтримали лише 45 депутатів. Пізніше Кальюлайд призначила кандидатом в прем’єр-міністри Юрі Ратаса як голову партії, яка зайняла друге місце на виборах.

Ратас цього місяця досяг несподіваної угоди з націоналістичною, антиіммігрантською EKRE. Його Центристська партія зазвичай опирається на голоси російськомовної меншини.

Related Posts