Аналітика Експертна думка Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Канду: Блок ACUM не зможе змінити змішану виборчу систему

Блок ACUM не зможе змінити змішану виборчу систему до проведення дострокових виборів. Про це заявив Андріан Канду, зазначивши, що внесення змін до виборчої системи на даному етапі суперечить законодавству.

«Багато що зараз обговорюється. Нещодавно я почув про те, що необхідно скасувати систему, щоб дострокові вибори, які можуть відбутися, пройшли вже за іншою системою, що в принципі неможливо. Бачу, що і незалежні колеги по Парламенту звернулися з такою ініціативою в КС. Законодавство і все, що називається законом, має певну логіку. Якщо процес, я маю на увазі лютневі парламентські вибори, почався за певною системою, і якщо щось не виходить і вибори проводяться повторно, вони повинні бути організовані за тією ж системою. Інакше виходить, що ми міняємо правила під час гри », – прокоментував він, передає point.md.

Канду також зазначив, що всі, хто вважає, що дострокові вибори будуть організовані за пропорційною системою, сильно помиляються.

«Для цього необхідне схвалення Уряду, оскільки це впливає і на бюджет. Таким чином, якщо хтось мріє, щоб можливі дострокові вибори пройшли за змішаною системою, вони гірко помиляються. І я хочу запевнити всіх, що ці дострокові парламентські вибори будуть організовані за тією ж системою – змішаною », – додав Канду.

Нагадаємо, що блок ACUM підготував законопроект про повернення до пропорційної виборчої системи, яка передбачає проведення виборів депутатів за партійними списками. Члени блоку закликали інших депутатів проголосувати за документ, щоб дострокові вибори проходили по цій системі.

Related Posts