Балтія Новини Міжмор'я Польща Співробітництво

Очільник Сенату зустрівся з польською меншиною в Литві

Візит Станіслава Карчевського пов’язаний з 25-річчям підписання польсько-литовського трактату про дружні відносини

24 квітня маршал, тобто очільник Сенату Польщі Станіслав Карчевський прибув з дводенним візитом до Литви. Першого дня відбулася зустріч з польською меншиною в селі Старі Троки. Політик нагадав, що це візит у відповідь, позаяк молодь і вчителі місцевої початкової школи ім. Анджея Стельмаховського нещодавно відвідували осідок Сенату у Варшаві. Нагодою стало 10-річчя смерті патрона їхньої школи, який був юристом і очолював Сенат першого скликання у 1989–1991 роках, передає “Польське радіо”.

На 25 квітня заплановано участь у врочистому засіданні парламенту Литви з нагоди 25-х роковин підписання польсько-литовського трактату про дружні відносини та добросусідську співпрацю. У цьому документі мовиться про намір закріплювати взаєморозуміння між народами. Також чверть століття тому обидві сторони підтвердили, що не мають до себе взаємно територіальних претензій і не висуватимуть їх у майбутньому. Документ зобов’язав Польщу і Литву поважати міжнародні правила і стандарти захисту прав національних меншин.

Польсько-литовська угода викликає чимало емоцій передусім серед поляків у Литві, які звертають увагу, що литовська сторона порушує постанови документа. Застереження стосуються, наприклад, використання мови національної меншини на територіях її компактного проживання та написання прізвищ у литовських документах за оригінальним правописом.

Related Posts