Балтія Новини Міжмор'я Позиція Про Україну Співробітництво

Латвія продовжить допомагати Україні з реформами — Рінкевічс

Україна є державою пріоритетним у здійсненні політики співробітництва з метою розвитку і в наданні допомоги, передає “Укрінформ”.

Про це заявив голова МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс на зустрічі в Ризі з віце-прем’єром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе.

«Україна є для Латвії пріоритетною державою у здійсненні політики співробітництва з метою розвитку і в наданні допомоги. Латвія буде продовжувати надавати допомогу і свою експертизу Україні для здійснення реформ, а також для усунення наслідків підтримуваної Росією агресії. Вже зараз Латвія надає медичну і психологічну допомогу постраждалим в конфлікті українським військовослужбовцям і цивільним особам», – сказав Рінкевічс.

Він підтвердив незмінну підтримку Латвією суверенітету і територіальної цілісності України, одночасно засудивши здійснювану Росією агресію в Україні та нелегальну анексію Криму.

«Ми засуджуємо рішення Росії про полегшену процедуру видачі російських паспортів жителям Донецька і Луганська, які проживають поза контрольованих урядом України територій. Ми неодноразово закликали Росію звільнити затриманих українських військових і затримані кораблі. Також Латвія закликала звільнити утримуваних у Росії українців – політичних ув’язнених. Латвія послідовно виступає за тверду і єдину західну політику санкцій та діалогу в питанні Росії. Питання України ми будемо продовжувати утримувати в міжнародному порядку денному», – підкреслив міністр закордонних справ Латвії.

Він поінформував Климпуш-Цинцадзе, що латвійський парламент приєднався до рішення парламенту України та визнав здійснену радянською владою депортацію кримських татар геноцидом. Такий крок парламенту Латвії є особливо важливим, беручи до уваги, що ситуація з правами людини на Кримському півострові продовжує погіршуватися.

Рінкевічс висловив задоволення процесом виборів президента України, які відповідали міжнародним стандартам – це були вільні та демократичні вибори.

При цьому він висловив упевненість, що хороше політичне й економічне співробітництво Латвії та України показують постійно збільшується і позитивний зростання. Також міністр закордонних справ Латвії висловив підтримку євроатлантичної інтеграції України та висловив задоволення тим, що в України з ЄС і НАТО створені хороші інструменти для співпраці, з тим щоб наблизити Україну до обох організацій.

Як повідомляв раніше Укрінформ, на зустрічі в Ризі віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе з Прем’єр-міністром Латвійської Республіки Артурсом Кришьянисом Кариньшем було заявлено, що Україна і Латвія мають перспективи збільшення товарообігу, зокрема, в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Related Posts