Новини Міжмор'я Позиція Польща Про Україну

Голова МЗС Польщі: Санції були правильною відповіддю на агресію Росії

Яецк Чапутович сказав в інтерв’ю PAP, що нині важко говорити про зближення Польщі та Росії, коли Варшава не схвалює агресвиної політики Москви

«Польща розраховує, що після виборів в Україні там зміцниться продемократична і проєвросоюзна політика. (…) У питанні відносин з Росією Польща надалі вимагатиме повернення уламків літака Ту-154М. Важко говорити про зближення у відносинах з Росією, якщо польський уряд не схвалює політики цієї держави», – сказав, серед іншого, в інтерв’ю Польському пресовому агентству (PAP) міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович. Він розкритикував також Росію за агресивну політику щодо Грузії та України, передає Польське радіо.

У розмові очільник польської дипломатії, зокрема, нагадав, що Польща спільно зі Швецією була ініціатором Східного партнерства, і їм важливо продовжувати розвивати цю ініціативу. «Ми пропонуємо інституціоналізацію, піднесення співпраці на вищий рівень. У цьому випадку викликом є політика Росії, яка хоче підпорядкувати ці держави, про що свідчить агресія проти Грузії та України. Ми підтримуємо сильну присутність ЄС на цьому просторі», – підкреслив він.

Також Яцек Чапутович прокоментував в інтерв’ю найновіші заяви про дедалі тіснішу інтеграцію Росії та Білорусі у межах так званої Союзної держави та нещодавні перемовини президентів Аляксандра Лукашенки і Владіміра Путіна у справі наступної інтеграції.

«Польща, як і Євросоюз, підтримує суверенітет Білорусі та збереження незалежності від Росії, згідно з волею білоруського суспільства. У двосторонній політиці ми підтримуємо розширення співробітництва між нашими державам і суспільствами. Ми також розуміємо тісні відносини Росії із Білоруссю», – сказав Чапутович.

Нагадаємо, нещодавно відбулася зустріч міністрів закордонних справ Польщі Яцека Чапутовича та Росії Сєрґєя Лаврова. Це була перша розмова на такому високому рівні між представниками влади Польщі та Росії впродовж тривалого часу. Водночас голова МЗС Польщі в інтерв’ю PAP сказав, що поки не бачить шансу на зближення з Росією.

«Важко говорити про зближення у ситуації, коли ми не схвалюємо політики Росії. Агресія Росії в Україні призвела до реакції західного світу у вигляді санкцій. Ми вважаємо, що це правильна відповідь, що необхідне повернення Росії до дотримання міжнародного права, припинення агресії проти інших держав, і потрібна повна імплементація мінських домовленостей. З іншого боку, ми сусіди і наші відносини повинні розвиватися спокійно, у формі діалогу. У розмові з міністром Лавровим я порушив питання повернення уламків літака Ту-154. Ми вважаємо, що це наша власність і Росія не має жодних підстав, аби утримувати уламки. Ми хочемо імплементації резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи з цього питання. Відмінності стосуються теж різної інтерпретації історії, особливо щодо закону про декомунізацію та усунення символів комунізму на терені Польщі», – сказав він.

Нагадаємо теж, що Яцек Чапутович в інтерв’ю російському агентству «ТАСС» сказав, що Польща готова до діалогу зі складних питань з Росією.

Related Posts