Новини Міжмор'я Польща США

Прем’єр Польщі сподівається на скасування американських віз для поляків

У Варшаві сподіваються, що під час свого візиту до Польщі Дональд Трамп оголосить про початок скасування візового режиму для поляків

«Розраховуємо на це, але я маю теж певні побоювання, аби надто багато людей не захотіло виїхати і там залишитися», – сказав прем’єр Польщі Матеуш Моравєцький, відповідаючи на запитання, чи розраховує він на значний крок у скасуванні візового режиму для поляків до США. Однак при цьому він сподівається, що візи будуть скасовані як певна «обтяжливість», передає “Польське радіо“.

«Я хочу, аби поляки були у Польщі. Я хочу, аби якнайбільше поляків повернулося зі Сполучених Штатів», – сказав він в ефірі TVN24.

У вівторок до Сейму внесли законопроєкт про ратифікацію польсько-американської угоди про співпрацю у сфері безпеки кордонів та імміграції, підписану 16 серпня цього року у Вашингтоні. Її підписання дипломати обох країн визнали кроком у напрямку скасування візового режиму для поляків.

За словами Посольства Республіки Польща у США цей договір наближає Варшаву до скасування візового обов’язку. Подібно оцінює угоду посол США у Польщі Джорджетт Мосбахер. «Польща і США разом зробили наступний крок до нашої спільної цілі. Завдяки підписаній угоді ми дедалі ближче до включення Польщі у програму безвізового руху #VisaWaiverDlaPolski», – написала Мосбахер у Twitter.

Безвізова програма (Visa Waiver Program, VWP) набула чинності у 1986 році, її ціллю є підтримка розвитку туризму і зміцнення взаємин США із союзниками. У межах програми до США щорічно виїжджає приблизно 20 млн осіб.

Польща не є учасницею програми у зв’язку із дуже великим відсотком осіб, яким відмовляють у видачі американської візи. VWP охоплює 38 держав, зокрема 23 країни ЄС, серед яких: Чехія, Словаччина, Угорщина, Литва, Латвія та Естонія. Умов програми, крім Польщі, дотепер не виконують Болгарія, Румунія, Хорватія і Кіпр.

У вівторок портал wp.pl із посиланням на американські дипломатичні джерела написав, що президент США Дональд Трамп під час візиту до Варшави має намір номінувати Польщу до програми безвізового руху в США.

Related Posts