Аналітика Антиросійський фронт Балтія Міжмор'я Новини Міжмор'я Позиція Польща Про Україну Співробітництво

Битва під Оршею – історична перемога Міжмор’я над Москвою

8 вересня  цього року  символічна історична дата для країн регіону Міжмор’я. П’ять століть, а точніше 505 років тому в 1514 році, у грандіозній битві під Оршею українсько-польсько-литовські війська під проводом українського князя Костянтина Острозького розгромили московську армію, яка зазіхала на наші землі.

І побив князь Москву”

На початку XVI ст. Московія так само як сьогодні, проводила агресивну політику щодо сусідніх держав і висувала претензії на землі колишньої Київської Русі, які тоді входили до складу князівства Литовського, зокрема на Білорусь з Києвом. Московський цар уклав союз з тевтонами про спільний німецько-московський удар на польсько-литовські землі. Війна вирішувала питання: кому домінувати в Центрально-Східній Європі.

Влітку 1514 року 40-тисячна московська армія захопила Смоленськ і вийшла до Дніпра. Йому назустріч вирушило 15-тисячне литовсько-польсько-українське військо під командуванням українського князя Костянтина Острозького. Армія союзників складалася із литовських, білоруських, українських, сербських, татарських, польських загонів. Тобто – по один бік барикад проти московитів виступили більшість народів Міжмор’я. Допомогу надали також підрозділи угорських та німецьких лицарів.

У битві князь сам очолював контратаки русько-литовської кінноти і бився, як простий вояк. Союзники вдаваним відступом завели московську кінноту під залпи гармат, а потім із засідки її атакував резервний корпус. Московська кіннота відступила на болотяний берег річки і майже вся була знищена. Атака польських гусарів довершила розгром московитів, втрати яких сягали 30 тис. вояків, а воєвода Челяднін, та півтори тисячі дворян і бояр потрапили у полон. Перемогою під Оршею союзники зламали плани Московського царства захопити землі Русі та перекроїти карту Європи на користь «Третього Риму».

Київський літопис так описував ці події: “Того ж року бій був Костянтина Івановича Острозького з Москвою під Оршею, за Дніпром на Кропивні річці. І побив князь Москву”. Перемога під Оршею зробила К. І. Острозького відомим усій Європі, про неї розповідалося у чотирьох брошурах, виданих латиною та німецькою мовою. Острозького з тріумфом зустрічали у Варшаві та Вільнюсі і на честь перемоги під Оршею він побудував у Вільні Свято-Троїцьку та Свято-Миколаївську церкви.

Разом проти Москви

Загалом українці у XІV-XVI століттях брали участь у всіх війнах проти Москви як у складі Великого князівства Литовського, так і Речі Посполитої. Практично у всіх війнах Польщі брали участь українські шляхтичі та козаки, які славилися військовою майстерністю й були життєво необхідні у війнах з могутніми ворогами і нерідко навіть ходили походами вглиб московської території.

Наприклад, під час чергового імперського загострення у Москві, 1578 року жорстокий московський цар Іван Грозний вислав 18-тисячне військо проти союзників, яке зустріла 6-тисячна поляків, українців, литовців і шведів. У битві під Венденом війська Івана Грозного були вщент розбиті і ця поразка стала першою великою поразкою московитів у Лівонській війні. Але у найбільш нищівного удару ворогові завдав українець Філон Кміта, який 1579 року, силами кількох хоругв рушив на Смоленськ, спаливши близько 2000 московських сіл та фортець. Козаки згадуються як постійні учасники литовсько-московського конфлікту і частина збройних сил Речі Посполитої. Разом з поляками козаки брали участь в облозі Пскова, охороняли замки, вчиняли рейди вглиб території противника, а тогочасні шляхетські гетьмани Г. Ходкевич і Р. Сангушко походили з України.

Таким чином польсько-литовсько-українське військове партнерство в черговий раз завдало нищівного удару одному з найжорстокіших московських царів. Московія в минулому добре засвоїла уроки польсько-українського воєнного братерства. Однак використовуючи інтриги й політику «розділяй та владарюй», Москві пізніше вдалося розділити та заволодіти українськими та польськими землями, і в наш час Кремль не відмовився від цих планів. Проте історичні приклади успішного військового співробітництва поляків, українців, литовців демонструють ефективний шлях «примушування Москви до миру». Історичні приклади польсько-литовсько-українських перемог засвідчують, що разом Україна  з сусідам по Міжмор’ю можуть давати відсіч найсильнішим імперіям та бути надійними гарантами безпеки в Європі

Автор: Валерій Майданюк

Related Posts