Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Голова МЗС Молдови пояснив, чому затягується екстрадиція судді Чауса

Молдова готова співпрацювати з Україною у вирішенні питання екстрадиції судді Миколи Чауса та інших питань.

Про це заявив міністр закордонних справ і європейських питань Ніку Попеску на спільному брифінгу з главою МЗС України Вадимом Пристайком у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми обговорювали це питання (щодо екстрадиції суді М. Чауса – ред.) у липні під час мого візиту до Києва, проте судова та виконавча гілки влади відокремлені. Зараз Молдова здійснює реформу судової системи… і на сьогодні немає такого результату, який був би остаточним або щоб я міг щось пообіцяти. Але я запевняю, що ми зробимо все можливе, щоб співпрацювати з Україною для вирішення цієї справи та інших питань», – сказав Попеску.

Пристайко, у свою чергу, додав, що Україна дійсно хотіла б «отримати назад цю людину, як і деяких (інших)».

«І Президент України теж у розмові з прем’єр-міністром (Молдови М. Санду – ред.), і ми на всіх офіційних рівнях нагадуємо про те, що ми хотіли б, щоб цей процес завершився якомога швидше», – зазначив Пристайко.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Миколу Чауса в отриманні хабара в розмірі 150 тис. доларів. Ці гроші знайшли у двох скляних банках, які суддя особисто закопував у дворі власного будинку.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури України про надання згоди на затримання та арешт судді. При цьому Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року суддя перебував у міжнародному розшуку за лінією Інтерполу.

1 березня 2017 року Чаус здався правоохоронцям у Молдові. Відразу після цього САП заявила про намір вимагати його видачі Україні для проведення досудового розслідування у відповідності з законодавством.

У вересні 2017 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляв, що питання екстрадиції українського судді Миколи Чауса з Молдови в Україну залежить від рішення президента країни Ігоря Додона.

Пізніше Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Чауса від посади.

У липні цього року слідчі центрального апарату ДБР зареєстрували кримінальне провадження щодо організації можливого незаконного вивезення групою осіб судді через держкордон України до Молдови.

Related Posts