1 жовтня – знакова подія для країн регіону Міжмор’я, й особливо для українців та поляків. В цей день, за старим літочисленням, 1618 року,  українські козаки на чолі з Петром Сагайдачним розпочали штурм Москви.

Варто зазначити, що українці та поляки прибули в Московію за запрошенням. Представники так званої Семибоярщини, яка протистояла тиранічним прагненням московських самодержців, запропонували кремлівський трон сину польського короля Сигізмунда ІІІ королевичу Владиславу. В Москві навіть розпочали карбувати монети з написом: «Владислав Жигимонтович, царь Московский и всея Руси». Однак за європезацію Московії довелося боротися.

У військовій кампанії Речі Посполитої проти Московської держави на офіційній королівській військовій службі значилося 30 тис. запорізьких козаків, які брали найдіяльнішу участь у військових діях. У вересні 1618 року українські та польські війська під проводом гетьмана П. Сагайдачного та Я. Ходкевича взяли в облогу Москву. І в перший день жовтня  об’єднаними силами союзників розпочався штурм оборонних укріплень міста. Козаки  виламали Острожні Ворота на шляху до Кремля й почали дубовими колодами  вибивати Арбатські ворота. У московських джерелах 1618 року українського гетьмана було згадано як «всепагубный враг Сагайдачный».

Однак штурм Арбатских воріт 1 жовтня 1618 виявився невдалим, як через затримки зарплатні військам, так і через ймовірне бажання Сагайдачного не знищувати, а залишити православну Москву для реалізації геополітичних цілей в регіоні. То ж у вирішальний момент Сагайдачний віддав наказ на відступ. Після укладеного Деулінського перемир’я Річ Посполита повернула раніше захоплені Москвою білоруські та українські землі – Смоленську, Чернігівську та Новгород-Сіверську, які включали 29 міст.

Цей період названий в сучасній російській історіографії як “Смута”, коли представники Речі Посполитої -поляки, литовці та українці, ставили своїх підконтрольних людей на московський престол, а українські козаки стояли гарнізонами у самій Москві примушуючи тогочасну Московію до миру.

Related Posts