Новини Міжмор'я Про Україну Співробітництво США

У Штатах розповіли, чого очікують західні інвестори від нової влади в Україні

Американські інвестори мають оптимістичні погляди на те, щоби розширити свою діяльність в Україні після приходу нової влади в Офіс Президента, Верховну Раду й уряд, оскільки сподіваються на швидкі зміни на ринку землі, у приватизації й подоланні корупції.

Про це розповів у коментарі власному кореспонденту Укрінформу президент Американсько-Української Ділової Ради (USUBC) Морган Вільямс.

“Американський бізнес налаштований дуже оптимістично, особливо ті, хто вже працює в Україні певний час. Те, що вони бачать в Україні – це повна зміна уряду, прихід нової генерації та складні рішення, які треба реалізувати”, – пояснив Вільямс.

За його словами, іноземні інвестори позитивно дивляться на той факт, що президентська партія контролює більшість у Верховній Раді. Вони сподіваються, що в Україні все ж будуть прийняті важливі закони, які “застрягли” в попередньому парламенті, але все треба зробити правильно.

“Бізнес хоче бути певним, що більшість в Україні використає свої повноваження належним чином, можливо не надто швидко, але й без довгих затримок”, – зауважив президент USUBC.

У цьому зв’язку він підкреслив, що увага західних компаній, які інвестують або мають бізнес у країнах східноєвропейського регіону, зараз знову зосереджується на Україні.

При цьому, Вільямс конкретизував, яких саме змін очікують іноземні інвестори. Насамперед, це ухвалення в Україні законодавства, яке встановить ринок приватної землі.

“Це потрібно зробити правильно. Ми розуміємо, що це складно, адже потрібно захистити інтереси малих землевласників, тож ринок землі – це номер один для України”, – підкреслив президент Американсько-Української Ділової Ради.

За його словами, ухвалення такого закону створить суттєвий поштовх для розвитку сільського господарства. Це, зокрема, дозволить розгортати довгострокові проєкти, використовувати землю в якості застави для кредитів на будівництво нових об’єктів, придбання нового обладнання тощо.

Інші напрями, у якому західний бізнес має позитивні очікування, стосується збільшення можливостей для приватизації енергетичних систем (не в руках лише олігархів) й інфраструктурної системи української залізниці.

Ще один окремий елемент – це продажів державних активів.

“Деякі з активів не є дуже вартісними, але їх потрібно вилучити з брудних схем, де існує занадто багато корупції. Дуже великі (державні активи – ред.) потрібно певним чином реструктурувати”, – пояснив Вільямс. “І звичайно, треба працювати у над протидією корупції в судовій системі”, – додав президент USUBC.

Для того, щоби здійснити це, потрібно багато часу й зусиль, визнав глава Ділової ради.

“Але це основні напрями, які стануть сигналом для бізнесу, що їм потрібно значно розширити свою діяльність, аби зайти в Україну”, – зауважив Морган Вільямс. 

Related Posts