Аналітика Експертна думка Новини Міжмор'я Польща

Смоленська катастрофа – це частина пам’яті про Катинь

Очільник Управління у справах комбатантів і репресованих осіб Ян Юзеф Каспшик звернув увагу на символічне поєднання обох трагедій

Голова Управління у справах комбатантів і репресованих осіб Ян Юзеф Каспшик зазначив, що не можна говорити про смоленську катастрофу, не пам’ятаючи про катинський злочин, передає Польське радіо.

10 років тому в авіакатастрофі під Смоленськом у Росії загинуло 96 осіб, серед яких був президент Польщі Лєх Качинський з дружиною Марією. Ян Юзеф Каспшик нагадує, що делегація з Варшави летіла до Смоленська, щоб віддати шану убитим польським в’язням, яких узято в полон після нападу Совєтського Союзу на Польщу 1939 року: «Ми мусимо завжди пам’ятати про те, що делегація під головуванням президента Лєха Качинського і останнього президента Другої Речі Посполитої Ришарда Качоровського прямувала до Катині від імені нас усіх. Еліта Республіки Польща була представництвом усього народу, який хотів висловити шану і вдячність мученикам Катині; тим, кого вбито за наказом Сталіна 1940 року».

Голова Управління у справах комбатантів і репресованих осіб звернув увагу на символічне поєднання обох трагедій. Як він сказав, «слова „Катинь” та „Смоленськ” нерозривно пов’язані», позаяк ті, що загинули 10 років тому, загинули майже в цьому ж місці, де 70 років раніше були вбиті польські офіцери», і прибули «віддати їм честь від імені кожної польки і кожного поляка». Ян Юзеф Каспшик додав, що президент Лєх Качинський, президент Ришард Качоровський і багато з тих, хто загинув, наголошували, що «Катинь – ключова для розуміння історії Польщі».

Катинський злочин мав ліквідувати еліти Другої Речі Посполитої і стерти пам’ять про неї, але це совєтам не вдалося, – наголосив представник комбатантів і репресованих осіб: «Ті, що летіли 10 років тому, були добрим прикладом того, що пам’ять про Катинь не можна було вбити. Так, як мав сказавти президент Лєх Качинський у своєму виступі Катині, катинська брехня була фундаментом комуністичної Польщі. Натомість, правда про Катинь має бути фундаментом вільної Польщі. І так воно сталося, зокрема тому, що смерть тих, що 10 років летіли до катині, нагадали про цей злочин».

Related Posts