Аналітика Антиросійський фронт Позиція Про Україну Співробітництво США

Чого очікувати від нового візиту Зеленського до Вашингтона?

На фоні нещодавнього скандалу між американськими політиками щодо України та помітного охолодження україно-американських стосунків, обнадійливим кроком стало запрошення для Зеленського знову відвідати Вашингтон.

Запрошення після скандалу

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп нещодавно заявив для преси, що хотів би знову зустрітися з українським гарантом Володимиром Зеленським у Білому домі. “Я думаю, що він ймовірно приїде. Я б запросив його, він хороша людина. Я б дуже хотів, щоб він приїхав до Білого дому, якщо він захоче приїхати. Думаю, він приїде дуже скоро”, – заявив президент США. Також Трамп додав, що Зеленський був обраний президентом в умовах неймовірної корупції в Україні, яка його нібито надзвичайно турбує.

Така пропозиція прозвучала досить несподівано, адже процедура імпічменту, яку розпочали демократи проти Трампа, якраз і стосувалася його попередньої розмови із Зеленським. Кілька місяців року в США розгорівся величезний скандал навколо телефонної розмови Трампа із Зеленським, причиною якого стали публікації з посиланнями на інформатора, де йшлося, що Трамп нібито тиснув на Зеленського, домагаючись почати розслідування в Україні справи Хантера Байдена, сина одного з основних кандидатів в президенти США від Демократичної партії Джо Байдена.

На слуханнях в конгресі з приводу початку імпічменту, чимало свідків, зокрема заступник помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Джордж Кент, заявив, що американський  президент Трамп хотів, щоб Зеленський публічно зробив заяву, в якій би згадав про Джо Байдена, розслідування справи Burisma і Хілларі Клінтон. Чимало інших свідчень вказують, нібито Трамп прагнув отримати “компромат” на політичних опонентів, використавши Україну як джерело цього компромату.

Проблемою України стало те, що ніхто не знає, в кого більші шанси на перемогу в президентських виборах у США, тож українська влада завбачливо утримувалася від жодних натяків на підтримку будь-якої з обох впливових американських партій. Однак маніпулюючи питанням американської військової допомоги Україні, Дональд Трамп, за свідченнями чиновників, намагався змусити Зеленського стати на його бік і почати розслідування проти представника демократів. Хоча, як виявилася, Трамп так хотів показати зловживання владою Хантером Байденом щодо України, що сам очевидно, перевищив повноваження і тепер намагається виправдатися, що не зловживав владою і не тиснув на Україну.

Хвиля обурення яка здійнялася після витоку цієї інформації в пресу призвела до помітного охолодження ставлення Вашингтона до України, на якій вже обпеклися топові політики з обох найвпливовіших американських партій. Що правда, обпеклися завдяки власним непрозорим і не завжди законним діям.

Холодна підтримка

Нещодавно Державний департамент США навіть прийняв рішення про ліквідацію посади спеціального представника по Україні, яку раніше займав Курт Волкер. Його повноваження перейдуть іншим чиновникам Держдепартаменту, чиє портфоліо включає питання України. Показово, що рішення про її скасування стало першим відчутним сигналом про те, що наслідки від процесу імпічменту залишать відчутний слід в американській політиці щодо України.

Американські чиновники зазначають, що ця посада, швидше за все, буде скасована в основному тому, що адміністрації США буде важко знайти когось на цю роль, враховуючи, наскільки загрозливою стала робота над напрямком по Україні. Ті, хто були причетні до неї, і дали свідчення Конгресу у справі про імпічмент, зіткнулися з тиском з боку юристів Держдепартаменту. Один з анонімних чиновників заявив пресі, що Держдепартаменту буде “важко знайти хоч когось, хто погодиться торкнутися цієї роботи навіть триметровою палицею”.

“Ніхто при здоровому глузді не захоче цю роботу. Це чітка проблема, коли весь світ буде стежити за кожним твоїм рухом. А ще у тебе керівництво в Держдепартаменті, яке не демонструє бажання заступатися за своїх людей навіть в базових речах”, –  зауважив колишній американський чиновник .

Американське видання Washington Post зазначає, що Україна, як ніколи, потребує допомоги США, але американських чиновників у Києві “і вдень зі свічкою не знайдеш”. “На жаль, американських високопосадовців не видно в Києві через знищення американської дипломатії президентом Трампом і його особистим адвокатом Рудольфом Джуліані”, Фактично, Зеленський “залишився беззахисним” перед Путіним, який “прагне розчленування України в обмін на мирне врегулювання”, та президентом Франції Емануелем Макроном, який не проти зняти санкції з Росії. На думку видання, замість того, щоб стати на захист України, Трамп “наполягає на політичних послугах”.

Погіршення ставлення з боку американських політиків, зокрема Трампа, до України, та зменшення кількості американських представників в нашій державі, робить Україну біль вразливою для російського тиску. Адже Кремль дуже уважно стежить за обсягами американської допомоги та підтримки Україні.

Нове запрошення Зеленського до Вашингтона з боку Дональда Трампа, начебто й мало б стати символом “потепління” в україно-американських відносинах. Однак, очевидно, що цим візитом українського гаранта, Трамп намагатиметься відбілити свою репутацію від звинувачень у тиску на Володимира Зеленського, саме в розпал інформаційної кампанії щодо імпічменту. Для української влади, таке запрошення до Вашингтона начебто й виглядає корисною подією, якщо звичайно, цього разу в Білому Домі знову не тиснутимуть на Зеленського, щоб він публічно підтвердив, що на нього не тиснули.

Автор: Валерій Майданюк

Related Posts