Візит українського президента до балтійських республік особливо знаковий насамперед тому, що саме ці держави багато років поспіль виступали чи не найбільш послідовними союзниками України в Європі та на міжнародній арені.

Естонський подарунок Зеленському

Цими днями президент України Володимир Зеленський здійснив візит до країн Балтії, відвідавши спочатку Естонію, а потім Литву. Поїздка до Естонії відзначилася повним взаєморозумінням та єдністю позицій у міжнародній політиці, а президент цієї країни Керсті Кальюлайд підтвердила незмінність підтримки суверенітету й територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів. Лідери обох держав закликали Російську Федерацію скасувати незаконну окупацію Криму та припинити агресію на Донбасі.

На зустрічі глав держав було домовлено  активізувати двосторонню співпрацю на міжнародній арені, особливо під час непостійного членства Естонії в Раді Безпеки ООН на 2020-2021 роки. Це є хорошою нагодою для нашої держави в умовах російської гібридної війни проти України. Президент Зеленський підкреслив важливість гуманітарної, фінансової, технічної та іншої допомоги, яку надає Естонія, зокрема здійснення медичної реабілітації українських військовослужбовців, поранених на Донбасі. Обидві країни домовилися активізувати співпрацю в галузі електронного урядування та діджиталізації публічного сектору, адже Естонія є одним з лідерів серед європейських країн у цій галузі.

Візит українського гаранта до Естонії відзначився й досить неоднозначною подією, яку по різному інтерпретували українські експерти. Лідерка Естонії подарувала Володимиру Зеленському дорогий та брендовий електровелосипед із десятьма швидкостями, який коштує 2 500 євро. Показово, що у комедійному серіалі Зеленського “Слуга народу”, кіногерой Голобородько їздив саме на велосипеді. А теперішня політична партія президента, названа відповідно до назви серіалу, своїм символом обрала саме зображення людини на велосипеді з президентською булавою в руці.

Дехто з журналістів назвав цей подарунок тонким тролінгом з боку естонської президентки, адже попри роль у серіалі, Зеленський на посаді президента пересувається переважно кортежами. Хоча такий подарунок навряд чи є насмішкою для балтійських країн, адже багато офіційних осіб Естонії дійсно їздять на роботу на велосипедах. Для європейських політиків це абсолютно звичний подарунок. Український експерт Ігор Рейтерович вважає, що такий подарунок естонської колеги варто сприймати як “символ задекларованого бажання реформувати країну”.

Литовська підтримка

Візит Володимира Зеленського до Литви став більш ніж знаковою подією для зміцнення відносин обох країн регіону Міжмор’я. Україно-литовська співпраця у сфері безпеки традиційно йшла далі декларацій та політичних заяв. Литва взяла участь у створенні спільної литовсько-польсько-української бригади в 2014 році, та передавала Україні найнеобхідніші озброєння: десятки кулеметів та мінометів і мільйони патронів, що були особливо актуальними після втрати патронного заводу в Луганську

Дуже показовим прикладом підтримки Литвою України стала позиція Вільнюса під час розгляду пакету європейських санкцій після захоплення Росією українських моряків в Керченській протоці в листопаді 2018 року. Нові антиросійські санкції принципово заблокувала Італія, яка вже традиційно прагне скасування обмежувальних заходів проти РФ. За неофіційною інформацією, для досягнення компромісу в спільній європейській позиції щодо РФ, Литва навіть прийняла п’ять сімей сирійців, що прибули до Італії в обмін на поступки Риму в російському питанні. Вільнюс тоді навіть продемонстрував готовність платити з власної кишені заради збереження антиросійських санкцій та дипломатичної підтримки України.

За наслідками візиту Володимира Зеленського до Литовської Республіки та зустрічі з литовським колегою  Гітанасом Науседою було підписано Декларацію стратегічного партнерства між Україною та Литвою на період з 2020 по 2024 роки, яка передбачає розвиток відносин між країнами щодо співпраці у різних сферах: міжнародна і регіональна безпека, економіка, соціальна політика, гуманітарна та культурна сфери. Литовський колега наголосив, що послідовно підтримує Україну щодо євроатлантичних прагнень з метою вступу до НАТО та ЄС та засуджує російську агресію.

Президент Литви висловив сподівання, що переговори у “нормандському форматі”  9 грудня у Парижі сприятимуть зменшенню напруженості на Донбасі. «Сподіваємося, що зовсім скоро пройде зустріч “нормандської четвірки”, і ми бажаємо всілякого успіху під час переговорів нашим партнерам. Ми бажаємо, щоб ви не робили тих поступок, які можуть вам зашкодити. Ми сподіваємося, що ці переговори будуть справжніми переговорами, і ми сподіваємося, що вони допоможуть вам зробити ті кроки, які зменшать напруженість у вашому регіоні», – заявив президент Литви. Показово, що литовський лідер наголосив на застереженні від поступок перед Кремлем, від яких Зеленського неодноразово відраджувала ціла низка українських експертів.

“Друзі України” в ЄС

Перший візит українського гаранта до балтійських республік є свідченням розуміння президентом Зеленським важливості геополітичної співпраці у цьому напрямку. Адже Литва, Естонія, Латвія в Європі є де-факто  найпослідовнішими союзниками України у протидії російській агресії в Криму і на Донбасі. Ці держави традиційно підтримували Україну на її шляху до євроінтеграції, а дипломати балтійських країн говорять, що в їхніх зовнішньополітичних відомствах та на міжнародній арені питання підтримки України вважаються автоматичними та приймаються фактично “без читання”. Тобто ці країни підтримують будь-яку українську пропозицію чи прохання, особливо, якщо вони стосуються євроінтеграції або протидії російській агресії. Таке взаєморозуміння та співпраця є хоч і невеликими, але вагомими кроками до більш тіснішої потенційної координації дій для формування міждержавного об’єднання в рамках Міжмор’я, чи навіть Балто-Чорноморського союзу, геополітичну концепцію якого, було створено вітчизняними теоретиками ще століття тому.

Водночас, візит Зеленського до країн Балтії напередодні “нормандської зустрічі”, може вплинути й на зміцнення позицій України в Європі. Адже в Берліні та Парижі розумітимуть, що в ЄС немає одностайного компромісного чи нейтрального ставлення до дій РФ, і в Європі є “балтійські друзі” України, які завжди готові підтримати нашу країну.

Автор: Валерій Майданюк

Related Posts