Uncategorized Позиція Польща

Спікера Сенату Польщі звинувачують в отриманні хабара 20 років тому

Нещодавно обраного маршалка (спікера) Сенату Республіки Польщі Томаша Гродзького звинувачують у  корупції під час його керівництва лікарнею у місті Щецин.

Про це повідомляє польське видання Onet.pl.

Такі звинувачення на адресу польського спікера озвучила професорка Щецинського університету Агнешка Попела, яка, нібито, 20 років тому була змушена давати хабар у розмірі 500 американських доларів за здійснену операцію.Спікер спростовує такі звинувачення, оприлюднивши свою переписку з професоркою, яка відбулася ще 2016 року, в якій вона вперше заявила про хабарі.

Окрім того, сама професорка Агнешка Попела  фактично відмовилася від своїх звинувачень на адресу спікера. “Нехай буде чесно. Я ніколи не говорила, що оплата була умовою операції. Ні! Моя мати була в черзі на операцію. Я заплатила, бо відчула психологічний тиск”,-  зазначила професорка.

Проте, ця заява не зупинила скандалу та хвилі звинувачень. Радник Сейму Поморського воєводства та один з активістів правлячої партії “Право та Справедливість” Кароль Гузікевич заявив, що існують й інші свідки, які  повідомляють про вимагання хабара у лікарні, якою керував Гродзький.  Прізвища цих осіб в інтересах слідства поки що не оприлюднюються.

Сам факт отримання хабара 20-ти річної давності досить складно довести, особливо за польським законодавством, тож не виключено, що ця справа не матиме кримінальних наслідків, чого не можна сказати про потенційні репутаційні втрати для політика. Раніше у Польщі розгорівся корупційний скандал, пов’язаний зі спікером польського Сейму Мареком Кухцінським, який оголосив про відставку у результаті обурення в суспільстві щодо його приватних перельотів на урядовому літаку.

Related Posts