Новини Міжмор'я Позиція Польща Про Україну

Віцеспікер Сенату: На українцях спочиває обов’язок захищати західні цінності

Міхал Камінський зустрівся у понеділок в Сенаті Польщі з українським журналістом Романом Сущенком

“Я глибоко переконаний, що на українському народі спочиває обов’язок захисту західних цінностей та цивілізації від жорстокості – жорстокості, з якою Роман Сущенко особисто зіткнувся і з якою щодня стикаються сотні тисяч українців на окупованій території, жорстокістю, жертвою якої стає також російський народ та інші народи Російської Федерації”, – заявив у понеділок в Сенаті під час зустрічі з ексбранцем Путіна та звільненим українським журналістом Романом Сущенком віцеспікер верхньої палати польського парламенту Міхал Камінський, передає Польське радіо.

Він висловив переконання, що зусилля Романа Сущенка не будуть марними. Камінський зазначив, що відчуває солідарність з ним з багатьох причин, зокрема як людина, яка підтримувала європейські та євроатлантичні прагнення України на високих посадах у Європейському парламенті, Канцелярії голови Ради міністрів та Канцелярії президента Польщі, але також як людина, яка розпочала кар’єру як журналіст.

“Я знаю, що агресія проти Вас виникла з того, що є сутністю будь-якого тоталітаризму, а саме страху перед правдою, що завжди вбиває диктатуру. Йшлося про правду про конфлікт на сході України, про російську агресію в Україні, так само приховану, як колись правда про Голодомор”, – сказав Міхал Камінський. Він додав, що незважаючи на те, що польська політична сцена поділена, усі партії підтримують територіальну цілісність України, її європейські та євроатлантичні прагнення, а також доброзичливе ставлення до цієї країни.

Роман Сущенко назвав заступника спікера Сенату “справжнім другом українського народу та української держави”. Від свого імені, сім’ї та від політичних в’язнів, а також тих, хто залишився у російських в’язницях, він подякував Польщі за нагадування про українських політв’язнів, підтримку України у зв’язку з російською агресією та її шляху до Європи. Сущенко подякував за листи від поляків, завдяки яким він зберігав віру. “Я прошу, аби Польща та польські політики продовжували підтримувати Україну, не дивлячись на внутрішні поділи”, – додав він.

Український журналіст подарував заступнику спікера Сенату Міхалу Камінському картину, яку він намалював у російській в’язниці, використовуючи кулькову ручку, буряковий сік, чай, відвар з лушпиння цибулі та прального порошку.

Також у Варшаві відбулася зустріч з Романом Сущенком.

Related Posts