Новини Міжмор'я Польща Про Україну Співробітництво

Українського політика і журналіста нагородили у Польщі премією ім. Ґєдройця

Цьогорічну премію ім. Єжи Ґєдройця від польського видання «Rzeczpospolitа» отримав, зокрема, Микола Княжицький

Український журналіст і політик, народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Микола Княжицький став лауреатом польської премії імені Єжи Ґедройця. Урочиста церемонія відбулася 10 грудня у Варшаві, передає Польське радіо.

Народний депутат, співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Польщею Микола Княжицький отримав цьогорічну нагороду імені Єжи Ґедройця, яку призначає редакція польського видання «Rzeczpospolitа». Ще одним лауреатом премії став президент міста Краків Яцек Майхровський.

Як повідомляють у пресслужбі українського депутата і журналіста, у своїй промові на урочистій церемонії нагородження Микола Княжицький сказав, що опинитися у достойному колі лауреатів нагороди ім. Єжи Гедройця – це велика честь для нього.

«Ми часто чуємо, що Україна – це частина Європи, у чому є безсумнівна заслуга спільного проживання різних народів у багатонаціональній Речі Посполитій – це і поляки, і литовці, і білоруси, і євреї, і німці, і караїми, і вірмени. Я народився і виріс у Львові – місці, особливому для кожного з цих народів. І Львів, щоб розвиватися після років радянської деіндивідуалізації і творення місцевого типу «радянського народу» наново відкриває своє минуле», – сказав Княжицький.

Він нагадав, що важливим елементом побудови нового простору символічної України було надання імені Єжи Гедройця вулиці Тверській у Києві. Це сталося 29 листопада 2018 року.

«Моєї любов’ю, пристрастю і новою “малою батьківщиною” стала Гуцульщина, за провідника якою я обрав Станіслава Вінценза з його геніальним твором “На високій полонині” – гуцульським епосом. Зараз ми працюємо над художнім фільмом про Вінценза, а у співпраці з польськими приятелями розпочали творення Центру Станіслава Вінценза в Криворівні», – зазначив лауреат.

«Символічне повернення Станіслава Вінценза на Гуцульщину є сплатою нашого боргу вдячності мислителю і письменнику, який, як ніхто інший, віддав їй своє серце. Водночас, я оцінюю це, як один з елементів вкорінення Гуцульщини, і ширше – України, – в Європі», – додав політик.

У своєму виступі Княжицький торкнувся і політичних актуальних подій.

«(…) у Парижі, під час зустрічей лідерів України, Франції Німеччини і Росії, президент Володимир Зеленський не перейшов червоні лінії і не пішов на катастрофічні поступки Кремлю. В цьому є величезна заслуга тисяч українців, які протягом кількох місяців виходили на київський Майдан Незалежності і площі інших міст в рамках акції “Ні капітуляції!», – сказав він.

Але небезпека не минула, адже в Москві вважають, що раніше чи пізніше українська влада купиться на дешевий російський газ і їй можна бути втиснути Донбас на російських умовах, щоб заблокувати прагнення до членства в ЄС і НАТО.

«Думка Єжи Гедройця саме тому так актуальна сьогодні. Перемога над мартирологічним способом мислення і спробами історико-політичного ресентименту обох наших народів – це найнадійніша гарантія нашої свободи», – резюмував Княжицький.

Related Posts