Антиросійський фронт Балтія Інші Новини Міжмор'я Позиція

РФ звинуватила Естонію у переслідуванні пропагандистської преси

У Міністерстві Закордонних Справ РФ обурилися через ситуацію довкола російського пропагандистського агентства “Sputnik” в Естонії.

Раніше російське державне агентство МІА “Россия сегодня”  видало заяву, що естонська влада погрожує порушити кримінальні справи проти працівників Sputnik Estonia, якщо вони до 2020 року не припинять співпрацювати з цим агентством. У російському урядовому відомстві зазначили, що співробітникам естонського представництва “Sputnik” розсилалися листи з Департаменту поліції і прикордонної служби, в яких російським пропагандистам погрожують кримінальними справами. “Серйозне занепокоєння викликає обурлива ситуація навколо російського інформагентства “Sputnik” в Естонії”, – заявили у російському міністерстві.

Крім того, російська влада, звинуватила владу Естонії у “тоталітарних методах”, таких як “грубе залякування каральними заходами”. “Подібна ситуація абсолютно неприйнятна і повністю лежить за межею фундаментальних демократичних принципів і міжнародних зобов’язань Естонії щодо забезпечення безперешкодної роботи ЗМІ, свободи вираження думок і рівного доступу до інформації”, – заявили в МЗС РФ, яка у свою чергу є країною з одними із найгірших умов для функціонування свободи слова та громадянських прав.

Раніше естонські громадські активісти та медійники  ініціювали збір народних підписів за петицію з вимогою закрити в країні пропагандистські російські ресурси Sputnik і Baltnews. Петиція під назвою “Регулювання діяльності ворожих пропагандистських каналів в Естонії” пропонує створити законодавчі рамки для позбавлення реєстрації в естонському національному домені підтримуваних іноземною державою сайтів, які “розпалюють в суспільстві конфлікти, передають про Естонію необ’єктивну інформацію або інформацію, що вносить розкол, або поширюють ворожу пропаганду”.

Естонська громадськість неодноразово попереджала, що сайти Baltnews і Sputnik Eesti, які належать до російського міжнародного інформаційного телеканалу RT, транслюють “ворожий Естонії зміст”. “У статтях насміхаються над Естонією, переписують історію, розпалюють міжнаціональну ненависть і наклеюють ярлики”, – зазначають естонські блогери та журналісти з видання “Propastop”. Нагадаємо, що у Латвії з ініціативи Міністерства закордонних справ заблокували російський пропагандистський портал Baltnews.lv., власником якого є російське інформаційне агентство “Россия сегодня” під керівництвом Дмитрія Кисельова, внесеного Європейським союзом до санкційного списку.

Related Posts