Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Польща

МЗС Польщі очікує, що Росія відмовиться від своїх брехливих заяв

Віцеміністр закордонних справ Польщі Марцін Пшидач вважає, що Путін своїми брехливими заявами намагається вібділити спільну вину СРСР за розв’язкування ІІ Світової війни

Польські політики широко коментують реакцію світової громадської думки на недільну заяву прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравєцького. У документі очільник польського уряду нагадує, що Польща була першою жертвою Другої світової війни, а президент Росії Путін не вперше оббріхує Польщу. Протягом останніх двох тижнів господар Кремля декілька разів намагався взяти під сумнів те, що Пакт Молотова-Ріббентропа був причиною початку Другої світової війни, а також звинувачував Польщу у нібито співпраці з нацистською Німеччиною, передає Польське радіо.

У зв’язку з подібними брехливими заявами Міністерство закордонних справ у Варшаві очікує, що Росія відмовиться від фальшивих звинувачень проти Польщі. Зокрема, віцеміністр закордонних справ Марцін Пшидач сказав, що Путін своїми найновішими заявами намагається спровокувати нову дискусії на тему причин початку Другої світової війни та виправдати так вину СРСР за її розв’язування. Дипломат додав, що немає необхідності, аби Польща висловлювалася на цю тему на найвищому рівні, тобто на рівні очільника держави:

«Спроба провокації президента Польщі Путіним або кремлівської пропагандою саме спробою штовхання нас у дискусію на найвищому рівні. Відповідь польського прем’єра, яку узгодили з президентом Польщі і яка була дуже добре сприйнята у світі, на моє переконання, є абсолютно адекватною».

Марцін Пшидач пояснив, що під час зустрічі з послом Росії у Польщі Сєрґєєм Андрєєвим минулої п’ятниці, той почув офіційну позицію Польщі та протест проти брехні Путіна:

«Очевидно Польща мала відреагувати на настільки брехливу пропаганду і це було наше головне послання – ми проти фальшування історії і ми проти таких заяв (Путіна). Ми очікуємо, що російська сторона відмовиться від подібних слів, хоча дипломатична практика показує, що не тільки очікування Польщі, але й світу щодо відмови Росії від певних її заяв часто залишаються марними. Прийнятий у МЗС Польщі посол Росії почув правдиву версію історії».

Солова Путіна, крім прем’єра Польщі, розкритикували, серед інших, посадовці у Варшаві, політики від таборів влади та опозиції, а також посли Ізраїлю, Німеччини та Сполучених Штатів.

Зокрема, німецький посол Рольф Нікель написав у понеділок, що Пакт Молотова-Ріббентропа слугував підготовці до злочинної нападницької війни гітлерівської Німеччини проти Польщі, а СРСР спільно з Німеччиною брала участь у цьому жорсткому розборі Польщі.

Нагадаємо, що також у понеділок посол США у Польщі Джорджет Мосхабер прокоментувала брехливі закиди Путіна. «Любий президенте Путін, Гітлер і Сталін змовилися, аби розпочати Другу світову війну. Це факт. Польща була жертвою того жахливого конфлікту», – написала вона.

Повний текс заяви прем’єра Матеуша Моравєцького, зокрема англійською мовою, опублікували на сторінках Facebook і Twitter Канцелярії прем’єр-міністра Польщі, а також російською на веб-сайті посольства Польщі у Москві, у Facebook, Twitter та на сайті Канцелярії прем’єр-міністра Польщі.

Related Posts