Інші Міжмор'я Позиція Польща Про Україну Співробітництво

Посли Польщі й Ізраїлю засудили вшанування українських історичних діячів

Посли Польщі та Ізраїлю в Україні розкритикували вшанування українською владою низки національних діячів, зокрема лідерів ОУН Андрія Мельника та Степана Бандери і письменника й громадського діяча Юрія Липи, який був одним з ідеологів українського націоналізму.

Спільна заява ізраїльського та польського послів Джоеля Ліона і Бартоша Ціхоцького зазначає: “До відома Львівської обласної ради та Київської міської державної адміністрації. З великим занепокоєнням та сумом ми зауважили, що представники влади різних рівнів України, зокрема Львівська обласна рада та Київська міська державна адміністрація, й досі відзначають історичні події та їхні постаті, які потрібно раз і назавжди засудити”, – повідомляється у заяві.

Дипломати обурені, що 24 грудня Львівська обласна рада ухвалила рішення, спрямоване на виділення державного фінансування у 2020 році на вшанування пам’яті Мельника, Івана та Юрія Липи, а Київська міська державна адміністрація 1 січня на своїй будівлі “вивісила плакат із зображенням лідера українських націоналістів Степана Бандери”.

При цьому, Україна традиційно утримується від претензій до сучасного  вшанування польських національних героїв, відносини яких з нацистами були досить неоднозначними. Київ також ніколи відкрито не засуджував вшанування ізраїльських історичних діячів, які часто використовували  не мирні методи досягнення політичних цілей, адже відзначення пам’яті національних героїв є внутрішньою справою кожної нації. А шлях до миру та порозуміння особливо між народами Міжмор’я, пролягає через толерантність, порозуміння та історичне примирення, а не засудження історії сусідніх країн та їхніх борців за державність.

Related Posts