Аналітика Новини Міжмор'я Польща США

Польські євродепутати коментують дії ЄС щодо конфлікту між США та Іраном

Польська влада перебуває на постійному зв’язку з іншими союзниками з НАТО щодо ситуації на лінії США-Іран

Очільник дипломатичної служби ЄС Жозеп Боррель провів телефонну розмову з іранським міністром закордонних справ Мохаммадом Джавадом Заріфом на тему конфлікту між Іраном і США. Віце-голова Європейської комісії написав у Твіттері, що під час суботньої розмови особливу увагу було приділено необхідності зменшення напруженості та збереження домовленостей щодо ядерної програми Ірану, передає Польське радіо.

У зв’язку з цим польський євродепутат від партії «Порозуміння» Адам Бєлян заявив, що Іран відповідає за велике число терористичних атак, які сталися протягом останніх років. На його думку, у військовому плані ця країна значно слабша за США, через що вона не може собі дозволити на відкритий конфлікт. Бєлян додав, що хоча ЄС і Польща не беруть у цій справі безпосередньої участі, вони, однак, повинні чітко сказати, хто тут є агресором:

«Ми не можемо уникати відповіді щодо того, хто тут поганий, хто руйнує демократію, знищує свободу – це Іран, а хто, однак, є лідером західного світу – це Сполучені Штати. Якщо йдеться про військові можливості, то лише Сполучені Штати й надалі можуть втручатися на всій земній кулі, коли вбиваються тисячі невинних людей. Загинула дуже погана людина, і це треба сказати чітко. Після того, що сталося в Багдаді, світ є ліпшим».

Своєю чергою, євродепутат «Громадянської коаліції» Анджей Галіцький вважає, що Європейський парламент повинен прийняти відповідну резолюцію щодо Ірану і США. Він нагадав, що найближче засідання цього органу відбудеться в Страсбурзі в середині січня:

«Європейський парламент повинен відреагувати резолюцією. Безперечно, перед такою резолюцією повинні відбутися дебати. А я не маю сумніву, що вони відбудуться. Натомість, дебати без резолюції були б занадто слабкою реакцією на драматичну ситуацію, що зараз склалася на Близькому Сході, бо вона просто небезпечна».

Польська влада перебуває на постійному зв’язку з іншими союзниками з НАТО щодо ситуації на лінії США-Іран. В суботу в Іраку, зокрема у Багдаді, відбулася низка ракетних обстрілів місць, що їх пов’язують з силами Сполучених Штатів. Цього ж дня у цьому місті відбулося урочисте поховання іранського генерала Касема Сулеймані, що загинув у п’ятницю внаслідок обстрілу з американського безпілотника неподалік багдадського аеропорту. Влада Ірану обіцяє помститися за смерть свого найважливішого військового лідера.

Related Posts